NieuwsTil Gardeniers (1925-2019)

Oud-bewindsvrouw Til Gardeniers (94) overleden

Oud-minister, voormalig Tweede Kamerlid en CDA-prominent Til Gardeniers is dinsdag overleden. Zij diende tussen 1977 en 1982 als minister in het eerste, tweede en derde kabinet Van Agt.

Til Gardeniers in 1981. Beeld ANP
Til Gardeniers in 1981.Beeld ANP

In 1994 analyseerde het CDA onder haar leiding de historische verkiezingsnederlaag die de partij acht jaar lang veroordeelde tot de oppositie. Gardeniers is 94 jaar oud geworden.

Gardeniers werd in 1971 Kamerlid namens de Katholieke Volkspartij (KVP), die later dat decennium zou opgaan in het CDA. In 1977 trad zij als de enige vrouwelijke minister (van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk) toe tot het kabinet-Van Agt/Wiegel. In Van Agts kortdurende kabinetten diende zij als minister van Volksgezondheid en Milieu.

Toen Gardeniers aantrad was een vrouwelijke minister nog een bezienswaardigheid op het Binnenhof. In het boek Hare Excellentie, 60 jaar vrouwelijke ministers in Nederland blikte ze met hoogleraar Monique Leyenaar terug op die positie. Anders dan haar voorganger in het kabinet-Den Uyl, Irene Vorrink, had ze zich niet eenzaam gevoeld tussen haar collega’s. Ze had genoeg aan vier tot vijf uur slaap en dronk graag een borrel mee aan het einde van de week, de benen op tafel. Leyenaar: ‘Ze zegt dat het haar heeft geholpen om goed te functioneren.’

In de jaren negentig speelde Gardeniers een prominente rol in de ‘herbronning’ van het CDA, dat na een eeuw politieke dominantie opeens genoegen moest nemen met een rol aan de zijlijn. Haar interne evaluatiecommissie typeerde het CDA als ‘een wat zelfgenoegzame bestuurderspartij’ die gebukt ging onder een ‘gevoel voor eenheid en loyaliteit dat vervreemdend en verstikkend is gaan werken’. Pas na acht jaar volgde in 2002 de wederopstanding, toen Jan Peter Balkenende tot veler verrassing met overmacht de verkiezingen won.

Na haar politieke jaren was Gardeniers onder meer Ombudsman Zorgverzekeraars, lid van de Raad van State en van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Haar partij herdenkt haar in een verklaring als een ‘betrokken, sociaal bewogen en zeer gewaardeerd politica’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden