Oud-bankier Telting kandidaat voor presidentschap Suriname

De Surinaamse oppositie is het eens geworden over de voordracht van A. Telting als presidentskandidaat. Telting, voormalig president van de Centrale Bank, moet als vice-president worden bijgestaan door E....

Van onze verslaggever

Het Gestructureerd Samenwerkingsverband, waarin de vakbeweging, werkgevers en politieke oppositie samenwerken, stemde maandagnacht in met de voordracht na lang beraad.

De BVD, de voormalige coalitiepartij die vorige week overliep naar de Nieuw Front-oppositie, ging dinsdag alsnog akkoord met de keuze van het tweetal. De BVD, die drie van de 51 parlementszetels bezet, wilde aanvankelijk dat haar kandidaat H. Ramdin president Wijdenbosch zou opvolgen.

De steun van de BVD was hard nodig. De president moet door het parlement met een tweederde meerderheid worden gekozen. Samen met de BVD beschikt de oppositie over 26 zetels. Nieuw Front hoopt de javaanse coalitie-partijen KTPI en Pendawa Lima de komende dagen over te halen om op het duo Telting/Jharap te stemmen. Mogelijk vindt volgende week dinsdag al de stemming plaats in het parlement.

Beide kandidaten genieten veel aanzien onder de Surinaamse bevolking. Telting (64), wiens naam al vanaf het begin van de politieke crisis werd genoemd, was samen met de toenmalige minister van Financiën Hildenberg de architect van het strenge saneringsbeleid onder de regering Venetiaan.

Dankzij flinke bezuinigingen konden de inflatie en de val van de gulden worden beteugeld. Ook liet Telting een flinke reserve aan goud en valuta achter toen hij in 1996 opstapte. Zowel Telting als Jharap zijn politiek ongebonden. Jharap heeft vanaf het begin aangegeven dat hij ook beschikbaar was voor het vice-presidentschap.

De oppositie heeft naar verluidt uiteindelijk Telting verkozen omdat hij gezien wordt als de man die het vertrouwen kan herstellen in de overheid. Hij geniet zowel het vertrouwen van de bevolking als van het bedrijfsleven.

Jharap (55), die in Nederland studeerde, is vanaf 1980 directeur van het sucsesvolle Staatsolie. Hij was eind jaren zeventig een van de leiders van de linkse Volkspartij.

Jharap kwam vorig jaar in conflict met president Wijdenbosch omdat hij zich verzette tegen de verkoop van een flink deel van de Surinaamse oliereserves. Hij won het conflict na tussenkomst van het Hof van Justitie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden