nieuwsMeng Hongwei

Oud-baas van Interpol krijgt bijna veertien jaar celstraf in China wegens corruptie

Met de veroordeling tot bijna veertien jaar celstraf heeft China definitief een punt gezet achter de carrière van oud-Interpolbaas Meng Hongwei. Meng verdween in 2018 plotseling van de aardbodem tijdens een verblijf in China, een teken dat hij in ongenade was gevallen in Beijing.

Voormalig president Meng Hongwei van Interpol dinsdag bij zijn veroordeling in Tianjin.  Beeld AFP
Voormalig president Meng Hongwei van Interpol dinsdag bij zijn veroordeling in Tianjin.Beeld AFP

De 66-jarige Meng wordt beschouwd als een van de architecten van het Chinese veiligheidsapparaat. Als onderminister voor Openbare Veiligheid was hij jarenlang verantwoordelijk voor het perfectioneren van de vervolging van critici van het Chinese regime.

Meng is nu in zijn eigen zwaard gevallen. Een rechtbank in Tianjin meldde dinsdag dat de voormalige partijfunctionaris 13,5 jaar in een cel zal moeten slijten omdat hij zo’n 1,9 miljoen euro aan steekpenningen zou hebben aangenomen in ruil voor zijn gunsten. Mengs veroordeling komt een half jaar nadat hij had toegegeven dat hij tussen 2005 en 2017 zijn partijfuncties had misbruikt om onder andere bedrijven een handje te helpen.

De beschuldiging van corruptie waarmee Beijing kwam toen de Interpol-baas in oktober 2018 niet terugkwam van een reis naar China, was dodelijk. President Xi Jinping heeft namelijk zijn anticorruptiestrijd de afgelopen jaren gebruikt om zich te ontdoen van tegenstanders in de partij en in de regering.

Meng Hongwei spreekt in 2017 op een congres van Interpol in Singapore. Hij was destijds een jaar president van de internationale politiedienst.  Beeld AP
Meng Hongwei spreekt in 2017 op een congres van Interpol in Singapore. Hij was destijds een jaar president van de internationale politiedienst.Beeld AP

Slachtoffer van president Xi

De verdwijning van Meng werd wereldnieuws nadat zijn vrouw alarm had geslagen. De Chinees was toen twee jaar president van ’s werelds grootste politiedienst. Aanvankelijk zweeg de Chinese regering als het graf over wat de Interpolbaas was overkomen. Uiteindelijk moest Beijing toegeven dat hij in een Chinese cel zat omdat hij verdacht werd van corrupte handelingen.

De arrestatie van zo’n hoge Chinees in internationale dienst kon niet plaatsvinden zonder medeweten van Xi. Maar waarom hij precies in ongenade was gevallen bij de president is nog altijd onduidelijk. Sommigen legden een verband met wat zijn vroegere baas, Politburolid Zhou Yongkang, in 2014 was overkomen. Zhou, een van de machtigste leiders van het land, viel van zijn voetstuk toen bekend werd dat hij verdacht werd van machtsmisbruik en corruptie.

Zhou was destijds net twee jaar met pensioen. Een jaar later, in 2015, was zijn lot beslist. De man die lange tijd het enorme veiligheidsapparaat overzag, van de rechtbanken en de politie tot de inlichtingendiensten, verdween voor de rest van zijn leven achter tralies. Zhou werd verbannen uit de Communistische Partij, een lot dat nu ook Meng is overkomen. Zhou is tot nu toe het hoogste slachtoffer in de campagne van Xi om China ‘te ontdoen’ van corruptie.

Rechtszaak tegen Interpol

Voor critici van Mengs benoeming in 2016 bij Interpol waren zijn verdwijning en val het bewijs dat hij nooit de post had mogen krijgen. China gebruikt de internationale politiedienst, in het bijzonder de internationale signalering, om onder andere politieke tegenstanders het leven onmogelijk te maken.

Eind 2018 leek Rusland greep te krijgen op Interpol, toen een persoon uit president Poetins veiligheidsdiensten hoge ogen gooide om Meng op te volgen. Tot grote opluchting van de westerse landen kreeg echter niet de Rus Alexander Prokoptsjoek maar een bevriende Zuid-Koreaan de hoge post.

Meng mag dan zijn veroordeeld, zijn vrouw laat het er niet bij zitten. Medio vorig jaar werd bekend dat ze een zaak begon tegen Interpol bij het Permanent Hof van Arbitrage in Den Haag. Volgens Grace Meng faalde de internationale politiedienst om haar en haar familie te beschermen en bij te staan. ‘Interpol is mede schuldig aan de internationaal onrechtmatige daden van een van zijn leden, China’, aldus de vrouw van Meng toen in een verklaring.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden