Oud-ALS-directeur hoort 12 maanden cel tegen zich eisen

Tegen voormalig directeur van de Stichting ALS Eric Nolet zijn twaalf maanden onvoorwaardelijke celstraf geëist. Deze eis sprak de officier van justitie dinsdag voor de rechtbank in Haarlem uit. Nolet wordt vervolgd voor valsheid in geschrifte en verduistering. Volgens justitie maakte hij twee jaar geleden 177 duizend euro van de Stichting ALS over naar een privérekening.

Redactie
Eric Nolet. Beeld ANP
Eric Nolet.Beeld ANP

Volgens bij de rechtszaak aanwezige journalisten zei Nolet in 2013 'zo druk' te zijn geweest met de Stichting ALS dat hij zijn eigen boekhouding verwaarloosde, waarop een grote belastingschuld ontstond. Na het overmaken van 50 duizend euro van de stichting naar zijn eigen bankrekening ging het 'van kwaad tot erger'.

Huilend betuigde de oud-directeur spijt. De officier van justitie meldde echter dat vaststaat dat ook geld is verduisterd voor vakanties en kansspelen, en dus niet alleen voor het terugbetalen van een belastingschuld. Op 18 duizend euro na zou de schuld inmiddels zijn terugbetaald. Dat bedrag wil de Stichting ALS terug.

Ice Bucket Challenge

Aanvankelijk was er sprake van een verduisterd bedrag van 92 duizend euro. Dit gaf Nolet zelf toe. Tegenover RTL Nieuws verklaarde hij al in financiële problemen te zijn gekomen en het geld daarvoor gebruikt te hebben, maar hij zei ook het bedrag terug te hebben betaald. Hij zei dat hij in januari 2014 zelf te biecht is gegaan bij de voorzitter van de Raad van Toezicht en vervolgens op eigen initiatief is teruggetreden als directeur.

Justitie verdenkt Nolet ook nog van het verduisteren van 143 duizend euro van de Stichting Vrienden van de Rudolf Steiner Kliniek, die nu 20 duizend euro van Nolet terugeist - de rest zou zijn terugbetaald. Nolet was penningmeester bij deze stichting, die geld inzamelt voor antroposofische verzorgingstehuizen voor ouderen en verstandelijk gehandicapten. De aanklacht voor valsheid in geschrifte komt voort uit de presentatie van een valse leningovereenkomst aan de accountant van de Stichting ALS.

Nolet was het gezicht van de Stichting ALS tijdens de populaire Ice Bucket Challenge in 2014, waarbij bekende en onbekende socialmediagebruikers elkaar uitdaagden een emmer met ijswater over zichzelf heen te gooien en zo geld in te zamelen voor de stichting.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden