NieuwsTrump

Oud-advocaat Cohen: Trump gaf mij opdracht tot misdrijven

De Amerikaanse president Donald Trump is dinsdag verder in het nauw gebracht door een opmerkelijke bekentenis van zijn voormalige advocaat en vertrouweling Michael Cohen. Die heeft toegegeven dat hij op verzoek van Trump de pornoactrice Stormy Daniels zwijggeld heeft betaald met als enige doel de presidentsverkiezingen van 2016 te beïnvloeden.

Redactie
Michael Cohen Beeld Getty Images/AFP
Michael CohenBeeld Getty Images/AFP

Cohen noemde zelf de naam van Trump niet in zijn bekentenis en sprak enkel over een kandidaat voor de presidentsverkiezingen, maar zijn advocaat deed dat na afloop wel. 'Vandaag heeft hij onder ede verklaard dat Trump hem de opdracht heeft gegeven om een misdaad te plegen', aldus advocaat Lanny Davis. 'Waarom zouden die betalingen wel strafbaar zijn voor Cohen maar niet voor Trump?'

De door een FBI-onderzoek in het nauw gedreven Cohen sloot een overeenkomst met Justitie die volgens de Amerikaanse krant een doorslaggevende wending kan geven aan het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller naar de president. Als Trump inderdaad vrouwen met wie hij een affaire heeft gehad liet betalen om tijdens de campagne te zwijgen, is dat in strijd met de federale campagne-financieringswetten.

Cohen heeft eerder al toegegeven dat hij 130 duizend dollar heeft betaald aan Daniels (echte naam Stephanie Clifford) om haar affaire met de president te verzwijgen. Ook werd 150 duizend dollar overgemaakt naar Playmate Karen McDougal, die ook zegt een relatie met Trump te hebben gehad. In eerste instantie beweerde Cohen dat hij Daniels uit eigen beweging had betaald. Zijn vertrouwensrelatie met Trump, die meer dan tien jaar duurde, kwam daarna abrupt ten einde. De zaak verergerde toen de FBI op last van speciaal aanklager Mueller het kantoor en de woning van Cohen binnenviel en talloze papieren en e-mails in beslag nam die Trump mogelijk in diskrediet kunnen brengen. Daarna lekte een geluidsopname uit, waarop Trump en Cohen te horen zijn, terwijl ze de betaling aan McDougal bespreken.

Na de FBI-inval kwamen ook financiële wanpraktijken van Cohen zelf aan het licht, waarna een justitieel onderzoek werd gestart. De New Yorkse advocaat zou voor miljoenen belasting hebben ontdoken en bankfraude hebben gepleegd voor zijn eigen vastgoedimperium en de taxibedrijven van zijn familie.

Cohen moest dinsdag om 16 uur Amerikaanse tijd voor de federale rechtbank in Manhattan verschijnen. Hij wordt verdacht van schendingen van de campagnewet, grootschalige bankfraude en belastingontduiking. Er werd al langer op gezinspeeld dat hij zou meewerken met de aanklagers om in aanmerking te komen voor strafvermindering.

President Trump heeft altijd ontkend dat er malversaties in zijn campagne hebben plaatsgevonden. Het onderzoek naar de Russische bemoeienis noemt hij een ‘heksenjacht’, Cohen heeft hij afgedankt als een ‘opportunist’ en ‘leugenaar’. Cohens advocaat Davis laat tegenover tv-zender MSNBC weten dat Cohen bereid is aan Mueller te vertellen wat hij weet over ‘de mogelijke samenzwering om het Amerikaanse democratische systeem te beïnvloeden tijdens de verkiezingen van 2016.’

Manafort

Ook in de zaak tegen een andere voormalige bondgenoot van Trump, oud-campagneleider Paul Manafort, heeft aanklager Mueller dinsdag een overwinning geboekt. De jury bevond hem na vier dagen van beraadslagen schuldig.

Manafort werd verdacht van talloze financiële overtredingen, waaronder belastingontduiking, fraude en witwassen van geld, die hij pleegde in zijn tijd als consultant voor pro-Russische politici in Oekraïne. Hij is aan acht van de achttien aanklachten schuldig bevonden. Hem hangt zeer waarschijnlijk een lange gevangenisstraf boven het hoofd.

De jury had lang nodig om tot een oordeel te komen. Eerder die dinsdag vroeg de jury de federale rechter in Virginia, waar een van de zaken tegen Manafort dient, nog om advies omdat ze niet tot een unaniem oordeel wist te komen in alle achttien aanklachten. De rechter antwoordde dat de jury niettemin zijn best moet blijven doen om consensus te bereiken over alle beschuldigingen van bank- en belastingfraude.

Paul Manafort. Beeld REUTERS
Paul Manafort.Beeld REUTERS

In theorie zou Trump zijn oude vertrouweling gratie kunnen verlenen maar Mark Warner, de topman van de Democraten in de inlichtingencommissie van de Senaat, waarschuwde hem meteen dat niet te doen. 'Elke poging van de president de straf voor de heer Manafort kwijt te schelden of het onderzoek naar zijn campagne te frustreren, zou een flagrant machtsmisbruik zijn en vragen om onmiddellijke actie van het Congres.'

Trump zei in eerste reactie: 'Het spijt me erg voor Paul Manafort. Het heeft niets met mij te maken. Het heeft niets te maken met Russische samenzwering.'

Trump komt pas echt in de problemen als genoeg Republikeinen dat willen

Goed, dus Donald Trump heeft in de aanloop naar de verkiezingen van 2016 iets strafbaars gedaan. Het is voor het eerst dat een voorheen loyale medewerker zo’n belastende verklaring heeft afgelegd tegen de president. Maar heeft dat ook consequenties?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden