Opinie

'Oubollige schrijvers zoals jij, Peter Drehmanns, menen achterover te kunnen leunen'

Kwaliteit is amper nog een criterium in de literatuur, stelt Peter Drehmanns. Optreden bij De Wereld Draait Door zet meer zoden aan de dijk dan goede recensies. Elitair geklaag van een oubollige schrijver, oordeelt Özcan Akyol.

OPINIE - Özcan Akyol
Schrijver Özcan Akyol te gast bij de Wereld Draait Door. Beeld YouTube
Schrijver Özcan Akyol te gast bij de Wereld Draait Door.Beeld YouTube

Beste Peter,

Om de zoveel maanden verschijnen er stukjes in de krant van verongelijkte schrijvers die hun tegenvallende verkoopaantallen aan boosaardige commercie wijten. Uitgeverijen zouden hun literaire hart ondermijnen omwille van het bedrijfseconomische brein.

Maar de tijden zijn veranderd. Personeel van boekhandels wordt de laan uitgestuurd en uitgeverijen moeten hun deuren sluiten. Zonder een commerciële hit kan het uitgevershuis geen boeken publiceren van debutanten en auteurs wier oeuvre u onder 'echte literatuur' schaart.

Oubollige schrijvers menen achterover te kunnen leunen na het inleveren van een manuscript. Tamelijk elitair. We leven in een mediacratie. Wie niet meegaat in deze evolutie zal inderdaad klagen over sexy auteurs die het televisiescherm overwoekeren als een hardnekkige schimmel.

Gelukkig is er de mogelijkheid een boek in eigen beheer uit te geven - misschien pijnlijk voor iemand die publiceerde bij gerenommeerde uitgeverijen, maar een raison d'être zou alle middelen moeten heiligen, zelfs als dat betekent dat er bijgeklust moet worden, bijvoorbeeld als nachtportier. Als er na een dozijn romans nog steeds niemand massaal naar de winkels rent bij een nieuwe titel, is er dan wel een markt voor deze romans?

Het lijkt mij gratuit om te beweren dat een schrijver met commercieel succes een andere beleving van literatuur heeft, de zelfbenoemde puritein in de marge. Respectabele auteurs (Wieringa, Rosenboom, A.F. Th. van der Heijden) winnen sympathie met hun literatuur en klagen nooit over hoe commercie het literaire landschap verziekt.

De vraag is: hekelt u de marketingmachine, of hekelt u het feit dat u ondanks een indrukwekkend aantal boeken nog steeds geen vast lezerspubliek heeft?

Özcan Akyol is schrijver. Zijn debuutroman Eus verscheen in 2012. Volg hem op Twitter @OzcanAkyol

Morgen in de Volkskrant, en in de loop van de ochtend op Volkskrant.nl: het antwoord van Peter Drehmanns.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden