Otter woont echt in Nieuwkoopse Plassen

Het staat vast dat zich echt een otter heeft gevestigd in de Nieuwkoopse Plassen in het Groen Hart in Zuid-Holland. In december legde een camera in het natuurgebied vage beelden van de staart en een deel van de rug van het beestje vast, maar nu is de otter 'in vol ornaat' op camerabeelden aangetroffen. Dat meldt dinsdag Natuurmonumenten, beheerder van het gebied.

Dat de otter nu in volle actie opnieuw is gezien, bewijst volgens boswachter Martijn van Schie dat het dier echt in het Groene Hart woont en niet slechts een toevallige passant was. 'Dat is ontzettend goed nieuws, want het betekent dat dit water- en veengebied in de Randstad weer schoon genoeg is om aan de hoge eisen van een otter te voldoen.'

Dat de otter terug is in de Nieuwkoopse Plassen is voor boeren in het Groene Hart minder goed nieuws. Het natuurgebied is namelijk zeer recent aangewezen als een zogenoemd Natura 2000-gebied. Dat betekent dat boeren aan allerlei extra voorwaarden moeten voldoen, opdat hun werkzaamheden de natuur niet te veel verstoren. En de otter heeft veel wensen voor zijn omgeving, zoals schoon water met veel vis, veel rustplekken en een ongestoorde leefomgeving.

Natuurmonumenten heeft monsters van otterpoep in het gebied genomen om vast te stellen of de Zuid-Hollandse otter een mannetje of een vrouwtje is. De otter kwam ruim 30 jaar lang niet meer voor in het veengebied. Het gefilmde dier is waarschijnlijk afkomstig uit de Overijsselse Weerribben, waar de soort opnieuw is uitgezet.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden