Video

Otter voor het eerst sinds 1978 gespot in de Randstad

Voor het eerst in ruim 35 jaar is in de Randstad een levende otter gesignaleerd. Dat meldt de NOS. Het dier werd op 12 december geregistreerd door een camera die was opgesteld bij de Nieuwkoopse Plassen.

Redactie
null Beeld YouTube
Beeld YouTube

De Europese visotter (wetenschappelijke naam: Lutra lutra) kwam vroeger in Nederland vrij veel voor. In 1988 werd voor het laatst een wilde otter dood in Nederland aangetroffen, tien jaar nadat de laatste otter uit de Nieuwkoopse Plassen doodgereden was gevonden.

Volgens een woordvoerster van Natuurmonumenten betekent de terugkeer van de 'ambassadeur van de zoetwaternatuur' dat het goed gaat met de Nieuwkoopse Plassen. 'De otter staat aan de top van de voedselketen; dat hij terug is, zegt iets over de kwaliteit van de natuur'. 'De laatste otter in dat gebied werd in 1978 doodgereden en uiteindelijk stierf de otter in heel Nederland uit. In 2001 zijn ze weer uitgezet in het noorden van Nederland en ze verspreiden zich sindsdien', legt zij uit. 'Blijkbaar gedijt de otter nu ook in de drukke Randstad weer.'

Herintroductie
Bij wijze van herintroductie zijn begin deze eeuw enkele tientallen otters uitgezet in Friesland en Overijssel in moerassige gebieden waar de otter vanouds voorkwam. Het dier dook de afgelopen jaren geregeld in het wild op, maar steeds buiten de Randstad. In 2011 werd nabij Alphen aan den Rijn wel weer een doodgereden otter aangetroffen.

De camera's bij de Nieuwkoopse Plassen werden geplaatst nadat er onlangs uitwerpselen waren aangetroffen die van een otter afkomstig leken.

De Europese otter (lutra lutra) Beeld Wikimedia Commons
De Europese otter (lutra lutra)Beeld Wikimedia Commons

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden