Osterhaus: Nederland moet vaccin bestellen

De Nederlandse regering moet nu al vaccins bestellen tegen de varkensgriep, die in Europa rondwaart. Dat heeft viroloog Ab Osterhaus dinsdag gezegd.

Van onze buitenlandredactie

Volgens hem is er genoeg kennis over de griep aanwezig om er een passend vaccin tegen te maken. De productie duurt volgens hem vier tot zes maanden, inclusief de testfase. ‘Waarom zouden we wachten?’

Osterhaus is lid van het Outbreak Management Team dat woensdag bijeenkomt om over een eventuele uitbraak van de griep in Nederland te spreken. Het team bestaat uit deskundigen en adviseert de minister van Volksgezondheid. Osterhaus wil niet ingaan op de vraag of hij daar ook zal pleiten voor snelle aanschaf van een vaccin. Wat besproken wordt tijdens de vergaderingen is volgens hem niet bestemd voor de openbaarheid.

Reisadvies
Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt Nederlanders af naar Mexico te gaan, als dat niet echt nodig is. Dat heeft het ministerie dinsdag bekendgemaakt.

Het ministerie komt met het advies, nadat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maandag had gezegd dat er sprake is van een verhoogde kans op een wereldepidemie, nu er mens-op-mensbesmetting is geconstateerd. Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken: ‘Ik raad iedereen aan om onze reisadviezen goed in de gaten te houden en de informatie op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de WHO te volgen.’

Het ministerie zegt dat het de verantwoordelijkheid van de reiziger zelf en die van de touroperator is om een reis naar Mexico te laten doorgaan. Als reizigers willen weten wat de consequenties zijn van annulering van een reis, kunnen zij terecht bij hun reisbureau of reisverzekeraar.

Tekst gaat verder onder de graphic

Alarmniveau verhoogd
De WHO verhoogde maandag het alarmniveau voor de griepuitbraak naar fase 4, het op twee na hoogste niveau. Fase 4 betekent ‘een sterke stijging van het risico van een pandemie’. Daarnaast herhaalde de organisatie dinsdag dat het weinig zin heeft om grenzen te sluiten of reizen te beperken. ‘Die maatregelen zullen heel weinig impact hebben op de verspreiding van het virus’, zei Keji Fukuda van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Toch hebben Groot-Brittannië, waar twee met varkensgriep besmette patiënten in een ziekenhuis nabij Glasgow liggen, en Frankrijk haar inwoners geadviseerd alleen naar het door de varkensgriep getroffen Mexico te reizen, als dat strikt noodzakelijk is. Frankrijk wacht nog op de testresultaten van een vrouw die onlangs terugkeerde uit Mexico. Enkele andere reizigers die terugkwamen uit het Noord-Amerikaanse land, bleken niet besmet met het potentiële dodelijke virus.

Tweede geval Spanje
Intussen heeft Spanje een tweede geval van varkensgriep bevestigd. Het gaat om een 34-jarige persoon in Valencia. Madrid bevestigde maandag de besmetting van een 23-jarige student die in een ziekenhuis in Almansa in midden-Spanje ligt. Beiden waren onlangs in Mexico geweest. Hun toestand is stabiel.

In Israël is dinsdag het eerste geval van varkensgriep geconstateerd. Ook deze man was recentelijk uit Mexico teruggekeerd. Uit onderzoek in het ziekenhuis waar hij was opgenomen bleek dat hij het virus heeft opgelopen.

Nieuw-Zeeland heeft dinsdag zeker drie gevallen van varkensgriep bevestigd. De autoriteiten gaan ervan uit dat in totaal tien personen mensen het virus hebben opgelopen. De tien, die zaterdag terugkwam van een bezoek aan Mexico, herstellen thuis met het antigriepmedicijn Tamiflu.

De Chinese autoriteiten onderzoeken mogelijke gevallen van varkensgriep. Dat zei de vertegenwoordiger van de WHO in China. ‘Er worden verscheidene verdachte gevallen onderzocht’, zei Hans Troedsson. China is de afgelopen jaren al zwaar getroffen door SARS en de vogelgriep.

De Pandemie-fases van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)
Fase 1: Er is niets bijzonders aan de hand

Fase 2: Een dierlijk griepvirus dat circuleert onder wilde dieren of huisdieren heeft mensen geïnfecteerd. Er is daarom sprake van een mogelijke pandemische dreiging.

Fase 3: Een dierlijk of menselijk-dierlijk virus heeft kleine groepen mensen geïnfecteerd, maar de overdracht van mens op mens is nog niet zo danig dat hele gemeenschappen worden bedreigd. Mens-op-mens-overdracht is wel mogelijk, bijvoorbeeld als een verzorger de patiënt onbeschermd verzorgt. Echter, als de overdracht zich alleen in zulke afgeschermde omstandigheden voordoet, heeft het virus nog niet de noodzakelijke overdrachtskracht om een pandemie te veroorzaken.

Fase 4: Er is sprake van geverifieerde mens-op-mens-overdracht van een dierlijk of dierlijk-menselijk virus dat in staat is op ‘gemeenschapsniveau’ een uitbraak te veroorzaken. Dit betekent een significante verhoging van het risico op een pandemie, maar betekent nog niet dat een pandemie onvermijdelijk is.

Fase 5: Er is sprake van mens-op-mens-verspreiding van een virus in tenminste twee landen in dezelfde WHO-regio. Hoewel veel landen nog niet geraakt zullen zijn door het virus, is het uitroepen van deze fase een sterk signaal dat een pandemie op handen is, en dat de tijd om maatregelen te treffen kort is.

Fase 6: De pandemie-fase. Er is sprake van het uitbreken van het virus op gemeenschapsniveau in nog een ander land in een andere WHO-regio dan al in fase 5 het geval was. Er is een pandemie aan de gang.

De post-piek-periode: Het aantal ziektegevallen in de gemonitorde landen neemt af. Pandemieën kunnen echter in golven komen, dus landen moeten zich voorbereiden op een volgende golf ziektegevallen. Er kunnen maanden overheen gaan, voor een volgende golf zich aandient, dus een ‘rustig-aan-signaal’ kan voorbarig zijn.

De post-pandemie-periode: De griepactiviteit is weer terug op het normale niveau. Maar waakzaamheid en het bijwerken van de pandemie-draaiboeken is gewenst.]]>

Forenzen in Mexico-Stad dragen monddoekjes. In Mexico zijn waarschijnlijk 152 mensen overleden als gevolg van de varkensgriep, aldus minister Córdova van Volksgezondheid. (AP) Beeld
Forenzen in Mexico-Stad dragen monddoekjes. In Mexico zijn waarschijnlijk 152 mensen overleden als gevolg van de varkensgriep, aldus minister Córdova van Volksgezondheid. (AP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden