Oslo impuls vredesproces

De onderhandelingen over door Israël bezet Palestijns gebied beginnen volgende week maandag, een dag later dan aanvankelijk was bepaald. Het overleg zal worden gevoerd in de Palestijnse stad Ramallah....

ReutersAFP en AP

De twee onderhandelaars maken deel uit van een groep hoge politici die in Oslo bijeen is gekomen ter gelegenheid van de vierde verjaardag van de moord op de Israëlische premier Yitzhak Rabin. Onder hen zijn de Amerikaanse president Clinton, de Palestijnse leider Arafat en de Israëlische premier Barak. De oorspronkelijke Palestijns-Israëlische vredesakkoorden van 1993 zijn in het geheim voorbereid in Noorwegen.

Het is de bedoeling dat Arafat en Barak eind september 2000 tot een definitieve vredesregeling komen. Clinton zei dat beide politici aan de vooravond staan van 'het allermoeilijkste deel van de onderhandelingen'. Barak verklaarde ervan overtuigd te zijn dat een akkoord in september haalbaar is, indien 'we vastbesloten zijn en als beide partijen bereid zijn de problemen onder ogen te zien'. Hij opperde de mogelijkheid van een Camp David-achtige onderhandelingsronde in februari, te houden in Washington. Dat idee kreeg de steun van Arafat, die zei 'elke suggestie van de internationale gemeenschap te aanvaarden'.

Volgens de Israëlische krant Ha'aretz zou Tel Aviv bereid zijn in februari een Palestijnse staat in de autonome gebieden te erkennen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden