Oscar

Beste Alfonso Cuarón,


Hoe gaat het met u? Zelf heb ik nog nooit een Oscar voor beste regie gewonnen, maar ik kan me voorstellen dat u een feestelijke week achter de rug heeft. Of zit u zich stiekem op te vreten omdat 12 Years a Slave er vandoor ging met de Oscar voor beste film in plaats van uw meesterwerk Gravity? Ook dat kan ik me namelijk voorstellen.


Uw vooruitzichten waren nog wel zo goed. Entertainment Weekly schatte vorige week dat uw film favoriet was bij 19 procent van de jury, gevolgd door 12 Years a Slave met 18 procent. Kat in het bakkie, zou u denken. Helaas schreef verkiezingsdeskundige Rob Richie toen al in de Huffington Post dat u het beeldje waarschijnlijk zou mislopen, zelfs als deze percentages precies klopten.


Sinds een paar jaar kiest de jury de beste film namelijk niet meer via het meeste-stemmen-gelden-principe. In plaats daarvan maakt elk jurylid een ranglijstje van alle genomineerde films. Staat een genomineerde bij minstens de helft van de lijstjes op nummer één, dan is dat de winnaar. Zo niet, dan wordt de film die het minst vaak op één staat uit alle lijstjes geschrapt en schuiven de overgebleven films een plaatsje op. Dit gaat net zo lang door tot minstens de helft van de jury dezelfde film als favoriet uit de overgebleven opties heeft. Zo voorkomt de organisatie dat er een film wint waaraan veel mensen een hekel hebben.


Want stel eens dat inderdaad 19 procent van de juryleden uw film Gravity op de eerste plaats zet. Dan zou het in theorie kunnen dat de overige 81 procent van de jury Gravity diep en intens haat en op de laatste plaats zet. Dan zou het toch raar zijn als u de Oscar kreeg? In uw geval zijn deze cijfers natuurlijk onzinnig, wie kan er nu een hekel hebben aan George Clooney in een astronautenpak, maar dit soort gevallen komen wel degelijk voor.


Een klassiek voorbeeld zijn de Franse presidentsverkiezingen die een vergelijkbaar systeem gebruiken. Als in de eerste ronde niemand meer dan de helft van de stemmen haalt, volgt er een tweede stemronde met de twee populairste kandidaten. In 2002 haalde Jacques Chirac in de eerste ronde 20 procent van de stemmen en eindigde Jean-Marie Le Pen op een verrassende tweede plek met 17 procent. Het verschil tussen deze twee kandidaten leek daarmee klein, maar bij een tweede ronde koos 82 procent van de bevolking voor Chirac en bleef Le Pen steken op 18 procent. Nu was overduidelijk wie de Fransen liever als president hadden.


De precieze stemmen voor de Oscars blijven geheim, maar het kan dus best dat u in de eerste ronde de winnaar was en toch niet het beeldje voor beste film kreeg. Gelukkig voor u gebruikt de organisatie in alle andere categorieën wel de goede oude meesten-stemmen-gelden-methode en sleepte u zo toch nog zeven Oscars binnen. Gefeliciteerd! Al kan ik me voorstellen dat u nu in een zwembad vol champagne ligt en wel wat beters te doen heeft dan columns over stemmethoden lezen.


Hasta la vista, baby.


Ionica

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.