Oscarorganisatie zegt sorry en PricewaterhouseCoopers wijst schuldige aan voor blunder

Na twee openlijke spijtbetuigingen van accountantskantoor PricewaterhouseCoopers heeft ook de organisatie van de Oscars zich verontschuldigd voor de blunder tijdens uitreiking van de filmprijzen.

Redactie
null Beeld reuters
Beeld reuters

In een verklaring stelt de Academy of Motion Picture Arts and Sciences 'ten zeerste de fouten te betreuren die zijn gemaakt tijdens de presentatie in de categorie beste film. We bieden excuses aan aan de cast en crew van La La Land en Moonlight, voor wie het moment enorm is aangetast. We prijzen de enorme waardigheid die zij toonden onder de omstandigheden.'

The Academy biedt ook verontschuldigingen aan aan de twee acteurs die de verkeerde envelop in handen kregen. 'Aan alle betrokkenen - inclusief onze presentatoren Warren Beatty en Faye Dunaway, de filmmakers en onze wereldwijde fans - onze excuses.'

De Oscarorganisatie zegt in de verklaring ook dat het een onderzoek is gestart en evalueert welke stappen zullen volgen. The Academy benadrukt in de verklaring dat PricewaterhouseCoopers alle verantwoordelijkheid op zich heeft genomen voor het falen van het protocol.

Een historische blunder: de Oscars in acht hoogtepunten

De Oscar-avond eindigde in een chaotische climax toen Moonlight toch bleek te zijn uitgeroepen tot beste film. De aankondiging volgde kort op een fout van de organisatie die eerst La La Land winnaar noemde. Tijdens de 89ste editie van de Academy Awards werden 24 Oscars uitgereikt. De Volkskrant zet acht hoogtepunten op rij.

Tweet Emma Stone

PricewaterhouseCoopers heeft intussen accountant Brian Cullinan aangewezen als schuldige voor de blunder van zondagavond. Hij gaf de verkeerde envelop aan Warren Beatty en hij hield zich niet aan het protocol dat in werking had moeten treden bij een dergelijke fout, zegt het accountantskantoor in een verklaring. The Wall Street Journal publiceerde maandag een artikel waaruit bleek dat Cullinan even voor het moment dat hij de envelop moest geven nog een tweet verstuurde met een foto van actrice Emma Stone backstage. De foto werd later verwijderd.

Bij de Oscaruitreiking staan de accountants Brian Cullinan en Martha Ruiz van PricewaterhouseCoopers altijd naast het podium met identieke koffertjes met daarin dezelfde 24 enveloppen met de prijswinnaars. Cullinan en Ruiz geven afwisselend een envelop aan degenen die een Oscar gaan uitreiken. Cullinan blijkt dus de fatale vergissing te hebben gemaakt.

Hoe een dubbele envelop de strak georganiseerde Oscar-show ruw verstoorde

Consternatie, ongeloof en ook wel leedvermaak na de historische blunder bij de 89ste Oscaruitreiking. La La Land dat per vergissing tot beste film wordt uitgeroepen, maar de hoofdprijs uiteindelijk aan Moonlight moest afstaan. Een verkeerde envelop blijkt de boosdoener. Wat gebeurde er precies? Een reconstructie.

Gevoeligheden rond ras

De Amerikaanse president Donald Trump heeft in twee interviews gereageerd op de blunder bij de Oscaruitreiking. 'Het was een beetje sneu. Het deed afbreuk aan de glamour van de Oscars. Het voelde niet als een glamoureuze avond. Ik ben eerder bij de Oscars geweest, en deze keer miste het iets speciaals', aldus de president tegenover Breitbart.

In een interview op zender Fox zei Trump dat er tijdens de Oscarceremonie te veel nadruk op politiek lag. De Amerikaanse president beschuldigde de producenten van de show gevoeligheden rond ras te misbruiken. 'Het lijkt erop dat de andere kant, altijd als ze zwaar verliest, de rassenkwestie aanhaalt', zei hij. 'Ik heb het jarenlang zien gebeuren. Ik heb het ze tegen Ronald Reagan zien gebruiken, ik heb het ze tegen zo veel andere mensen zien gebruiken.'

Het politieke klimaat in de VS en Trump in het bijzonder werden een aantal keer aangehaald tijdens de uitreiking van de Oscars. Zo 'bedankte' presentator Jimmy Kimmel de president in zijn openingsspeech. 'Weten jullie nog dat vorig jaar de Oscars racistisch leken? Dat is nu over. Dankzij hem!'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden