Osborne: 'Wegwerken Brits begrotingstekort voor 2020 onmogelijk na Brexit'

De Britse minister van Financiën George Osborne heeft zijn streven om het begrotingstekort voor 2020 te hebben weggewerkt, losgelaten vanwege de Brexit. Dat meldt de BBC vrijdag.

De Britse minister van Financiën George Osborne. Beeld getty

Groot-Brittannië zou 'realistisch' moeten zijn, aldus Osborne vrijdag in een toespraak. De economie laat 'duidelijke tekenen' van shock zien nadat de kiezers vorige week hebben besloten dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie moet verlaten.

Vorige week donderdag waarschuwde de Bank of England (BoE) al dat het referendum een forse negatieve impact op de economie zou hebben. Om de gevolgen van de Brexit binnen de perken te houden, wil de BoE banken meer financiële ruimte bieden voor het verstrekken van kredieten door de kapitaaleisen wat te versoepelen.

De huidige Conservatieve regering heeft al voor miljarden in de overheidsgaven gesneden in een poging het begrotingstekort terug te dringen. Zelfs voor het referendum werd gehouden, was niet zeker of het Osborne zou lukken om het begrotingstekort terug te dringen. Het is evenmin duidelijk of Osborne zal aanblijven als minister van Financiën nadat de Conservatieve Partij een nieuwe leider heeft gekozen.

Artikel 50

Eén van de vijf kandidaten voor het leiderschap en Brexit-voorstander Michael Gove denkt niet dat Groot-Brittannië dit jaar al Artikel 50 van het Verdrag van Lissabon aanroept om de Britse uittreding uit de Europese Unie formeel in gang te zetten. Gove zei dit vrijdag op een persconferentie, waarop hij zijn plannen uiteenzette voor het geval hij de strijd om het leiderschap wint en de nieuwe premier wordt.

'Een van de redenen waarom ik zeg 'niet in dit kalenderjaar', is dat wij voorbereidende besprekingen - ik zeg geen onderhandelingen - moeten voeren, daarom wil ik er geen tijdsbestek aan verbinden', aldus Gove. 'Het is aan ons om te bepalen wanneer wij Artikel 50 in werking stellen en wij zullen dat doen als wij daar klaar voor zijn.' Om de onzekerheid te beperken wil Osborne juist zo snel mogelijk duidelijkheid over de nieuwe relatie met de EU.

De verkiezing van een nieuwe Conservatieve Partijleider vindt dit najaar plaats. Goves rivale Theresa May zei donderdag dat het uittredingsproces pas formeel gestart moet worden als Groot-Brittannië een duidelijke onderhandelingsstrategie heeft.

EasyJet bespreekt verhuizing hoofdkantoor

EasyJet is in gesprek met luchtvaartautoriteiten in verschillende Europese landen over de mogelijkheden van een verplaatsing van zijn hoofdkantoor uit het Verenigd Koninkrijk. Dat meldt Sky News vrijdag op basis van bronnen rond het bedrijf.

EasyJet-bestuursvoorzitter Carolyn McCall zou in privégesprekken hebben aangegeven dat een verhuizing van het hoofdkantoor haast onvermijdelijk is geworden door de Britse keuze om de Europese Unie te verlaten. Daarbij zou een kleinschalige verhuizing, van slechts een deel van het personeel, de voorkeur hebben.

De luchtvaartmaatschappij onderzoekt in verschillende landen wat de voorwaarden zijn voor de benodigde luchtvaartvergunning voor vestiging in dat land. Het kan nog maanden duren voordat er meer duidelijk wordt over een eventuele verhuizing.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden