Osama wordt gepakt, de paus gaat dood

Veel vooruitkijken, veel voorspellingen en dus veel vraagtekens, deze week in de buitenlandse tijdschriften. Wat gebeurt er als de nieuwe Palestijnse president Mahmoud Abbas en de Israëlische premier Ariel Sharon elkaar de hand hebben geschud?...

Wacht even, Russische spionnen in de VS? John LeCarré en zijn thrillerschrijvende collega's moesten ruim een decennium geleden toch al naar ander werk uitkijken?

Nou nee: 'They're baaaaack', roept een spionnenjager in de Amerikaanse editie van Time. 'Ze zijn bijzonder actief, en we weten niet wat ze precies aan het doen zijn.' Volgens het weekblad zijn er 'officieel' honderd Russische spionnen actief in de VS. Veelal zijn dat diplomaten, die verdacht worden van illegale activiteiten.

Daarnaast is er echter een 'groot aantal' zogenoemde nocs, types met een non-official cover, die werken als zakenman, journalist of academicus. Ze zijn bijzonder geïnteresseerd in militaire computertechnologie, zoals die van laser- en andere ruimtewapens.

De FBI en al die andere veiligheidsdiensten die in de VS actief zijn, waren na 11/9 even afgeleid. Ze richtten hun pijlen op andere bedreigingen en daar hebben de Russen 'dankbaar en agressief' gebruik van gemaakt.

De journalisten van Time vroegen de Russische ambassade in de VS om een reactie. Het antwoord zal niet verrassen: 'Geen commentaar.' LeCarré moet zich er maar weer eens over buigen.

In Newsweek kijkt commentator Fareed Zakaria naar de toekomst van Irak. Verkiezingen betekenen nog geen democratie, schrijft hij. De tegenstellingen tussen soennieten en shi'ieten staan een echt democratisch proces in de weg. Bovendien vreest hij dat in Irak een regime aan de macht komt dat goeddeels zal leunen op olie-inkomsten. Dat is geen basis voor een echte economie en dus wordt de regering een 'koninklijk hof', dat functioneert op grote afstand van de maatschappij.

Irak zal, verwacht Zakaria, een beter land worden dan het was onder Saddam Hussein, een democratie zoals die ook in Rusland en Nigeria bestaat. 'Niet-liberale democratieën' zijn dat, die hun autoriteit misbruiken en de mensenrechten niet respecteren.

Uiteraard is het allemaal koffiedik kijken. Misschien is het daarom beter een astroloog over de toekomst te bevragen, zoals Afrique Magazine doet. Hassen Charni, 'le Nostradamus de Tunis', voorspelde de dood van prinses Diana, voorzag het Lewinsky-schandaal en riep twee weken voordat de tsunami toesloeg dat er een natuurramp aan zat te komen met 'een recordaantal slachtoffers'.

Wat ziet Charni voor 2005? Saddam Hussein gaat dood, vlak voor zijn proces. Helaas staat er wel een nieuwe 'Saddam' op, die de Amerikanen nog heviger gaat bestrijden. Nog meer nieuws uit de glazen bol van Charni: Osama bin Laden wordt gearresteerd en hij zal zijn ware opdrachtgevers openbaren. En, oh ja, de paus gaat ook dood.

Nu niet meteen getreurd, Charni heeft het niet altijd bij het rechte eind. Zo zou in 1998 Brazilië wereldkampioen voetbal worden. Het werd, zoals we inmiddels weten, Frankrijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden