Update

Osama-vergeldingsaanslag Pakistan 'is nog maar het begin'

De Pakistaanse Taliban pleegden vannacht een bloedige aanslag op een trainingscentrum van de militaire politie in de stad Charsadda. Er vielen 80 doden en ruim 100 gewonden. Het dodental zal vermoedelijk in de loop van de dag verder oplopen. De aanslag is de eerste wraakactie voor de dood van Osama Bin Laden, meldde een woordvoerder van de Taliban. Volkskrant-correspondente Natalie Righton in Afghanistan denkt dat er snel meer aanslagen zullen volgen.

De ravage na de bomaanslag Beeld afp

Righton verzamelde de afgelopen uren meer informatie over de gebeurtenissen en hoorde diverse ooggetuigen vertellen over de aanslag.

Tegen 06.00 uur lokale tijd verzamelden zich honderden militaire agenten voor de poort van hun trainingscomplex in Charsadda. De jonge rekruten hadden net een deel van hun opleiding afgerond en zouden naar huis gaan voor een verlof van tien dagen. Enkelen zaten al in de bus of waren bezig om hun bagage op het dak te plaatsen. De rest van de militaire politie wachtte voor de bussen op het vertrek. Op dat moment reden enkele zelfmoordterroristen op brommertjes de menigte in. Vlak voor hun bommen ontploften riepen zij 'Allahu Akbar', oftewel God is groot.

Ravage
Volgens ooggetuigen was de ravage daarna enorm. Het plein voor het complex lag vol bloed en lichaamsdelen. De bommen waren enorm zwaar, want zo'n 20 winkels en diverse voertuigen werden compleet verwoest door de explosie.

De aanslag werd al vrij snel opgeëist door de Pakistaanse Taliban. Zij belden met een journalist van het Franse persbureau AFP. De Talibanwoordvoerder Ehsanullah Ehsan meldde dat dit de eerste aanslag was in een reeks van meerdere, ter vergelding van de dood van Bin Laden. Er zullen meer aanslagen in Pakistan en Afghanistan volgen, zei de woordvoerder.

Verlengstuk
Volgens Righton was de aanslag gericht op de militaire politie omdat de Taliban het Pakistaanse leger ziet als een verlengstuk van de Amerikaanse overheid. In de ogen van extremistische moslims zijn deze Pakistaanse agenten of militairen 'slechte moslims' en is het gerechtvaardigd om ze te doden. De verwachting is wel dat de terroristen ook zullen proberen om westerse doelen te raken. 'Het hogere doel van de Taliban zal zijn om een Amerikaanse ambassade of een gebouw van de VN op te blazen', aldus Righton.

Experts weten niet zeker hoe sterk de Taliban en Al Qaida nog zijn, na de dood van Bin Laden. Veel groepen waren nog afhankelijk van financiële steun van de Bin Laden. 'De komende drie tot zes maanden zal blijken hoe sterk de beweging nog is', meent Righton.

Charsadda ligt 150 kilometer ten Noordwesten van de hoofdstad Islamabad. Het gebied ligt aan de grens met Afghanistan, er wonen veel aanhangers van de Taliban en Al Qaida. De afgelopen twee jaar was er herhaaldelijk strijd tussen de Pakistaanse regering en extremisten.

Volg de Volkskrant op Twitter


Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Natalie Righton op Twitter: @Natalie_Kabul


 De komende drie tot zes maanden zal blijken hoe sterk de beweging nog is  
Volkskrant-correspondente Natalie Righton
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.