Orthodoxe joden keren zich tegen hooggerechtshof

Naar schatting tweehonderdduizend ultra-orthodoxe joden hebben zondag in Jeruzalem een demonstratieve gebedsbijeenkomst belegd. Daarmee protesteerden zij tegen wat zij 'de vervolging van het ware jodendom door het hooggerechtshof' noemden....

AP; ANP

AP, ANP

JERUZALEM

De ultra-orthodoxe joden vinden dat alleen zij bevoegd zijn tot wetgeving over huwelijk en begrafenis, bezigheden op de sabbat, wie recht heeft op het Israëlische staatsburgerschap en andere zaken die de persoonlijke levenssfeer raken.

Dat recht wordt hun betwist in een recente reeks uitspraken van het hooggerechtshof. Dat vindt bovendien dat orthodoxe seminariestudenten niet hoeven te worden vrijgesteld van militaire dienst en dat winkels op de sabbat open mogen zijn.

De liberale joden willen zich niet de wet laten voorschrijven door de orthodoxe minderheid. De liberale demonstranten voerden leuzen mee als 'Verdedig de democratie' en 'Laat Israël geen tweede Iran worden'.

De Israëlische politie was met 1500 man aanwezig, uit vrees voor botsingen tussen de orthodoxe demonstranten en de liberale tegenbetogers. Maar gewelddadigheden bleven uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden