Update

Orkaan Maria raast op volle kracht over Dominica: 'Wij hebben alles verloren dat geld kan kopen'

De vierde grote orkaan van dit jaar heeft het kleine eilandje Dominica vol geraakt. Orkaan Maria zwol vannacht aan tot de vijfde en zwaarste categorie en bereikte dinsdagmorgen rond vier uur het eiland. Volgens premier Roosevelt Skerrit is de schade groot. 'Wij hebben alles verloren dat geld kan kopen', aldus de premier op Facebook. 'Het was vernietigend, het is niet voor te stellen.'

Orkaan Maria Foto afp

Op Dominica wonen zo'n zeventigduizend mensen. Met een windsnelheid van 260 kilometer per uur raasde de orkaan over het eiland. Later zwakte de Maria iets af tot een categorie 4-orkaan.

'De wind heeft de daken weggeblazen van iedereen die ik ken en met wie ik contact heb gehad', aldus de premier. 'Het dak van mijn officiële residentie was een van de eerste die werd weggeblazen.'

Maria gaat inmiddels gepaard met windsnelheden van zo'n 260 kilometer per uur. De premier van Dominica, Roosevelt Skerrit, liet weten dat het dak van zijn huis is gewaaid en dat zijn huis overstroomd is.

De orkaan trekt met een snelheid van ongeveer 17 kilometer per uur verder naar het westnoordwesten, aldus het National Hurricane Center (NHC) in de VS. Vooral Puerto Rico, met een kleine vier miljoen inwoners, lijkt in de baan van de orkaan te liggen. Naar verwachting komt de orkaan daar in de nacht van dinsdag op woensdag aan land. Het eiland heeft nog een kleine 24 uur om zich voor te bereiden.

Een orkaan in de vijfde categorieën geldt als catastrofaal. Op meerdere eilanden in het gebied zijn al voorzorgsmaatregelen genomen. Zo openden de autoriteiten op Puerto Rico opvangcentra en werden bouwkranen ontmanteld. Op Guadeloupe en Martinique besloten de autoriteiten bepaalde 'risicogebieden' volledig te evacueren.

Op Sint Maarten wordt hard gewerkt om de ravage na orkaan Irma op te ruimen nu zich alweer een nieuwe storm aandient. Foto afp
Puerto Rico bereidt zich voor op orkaan Maria. Foto afp

Bovenwindse Eilanden

Orkaan Maria komt waarschijnlijk niet aan land op de Bovenwindse Eilanden. De orkaan, die vannacht is toegenomen naar de vijfde categorie, trekt vandaag ten zuidwesten langs Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten. Rond 22 uur Nederlandse tijd is de wind het hevigst. Maria bevindt zich dan naar verwachting op 100 kilometer afstand van Sint Eustatius.

Saba en Sint Eustatius worden wel getroffen door zeer zware windstoten tot ongeveer 130 kilometer per uur en hevige regenval. 'Op Sint Maarten zal de wind iets minder krachtig zijn, maar er kan net zoveel regen vallen', zegt Johnny Willemsen van Weeronline. Er wordt zo'n 150 tot 250 millimeter regen verwacht op de Bovenwindse Eilanden en lokaal zelfs meer dan 300. In Nederland viel de eerste achttien dagen van september, die zeer nat waren, zelfs op de plek waar de meeste neerslag was gevallen in totaal geen 300 millimeter.

Vanochtend is het eiland Dominica vol getroffen door Maria. 'Ik verwacht dat de schade daar vergelijkbaar is met die van Sint Maarten twee weken geleden. De orkaan is met het oog over het eiland heengetrokken', zegt Willemsen. Morgen bereikt de orkaan Puerto Rico. Willemsen verwacht dat Maria tot en met zaterdag qua sterkte minimaal categorie drie zal aanhouden.

Meer lezen?

Irma was zes uur lang de meesteres op Sint Maarten. 'It's the fucking apocalypse'
Correspondent Kees Broere ziet op Sint Maarten plunderaars tevoorschijn komen. Maar: dit zijn geen boeven, 'dit zijn arme mensen die de schrik nog in de holle ogen hebben'. Lees hier de hele reportage.

Sheila Sitalsing: Tegen Irma is geen orkaanbestendige scharnier bestand. Of verzekeringspremie
Het enige wat te doen staat als Irma langstrekt, is deemoedig het hoofd buigen en erkennen dat de natuur soms wint, schrijft columnist Sheila Sitalsing. (+)

Waarom de autonome status van Sint Maarten de noodhulp vanuit Nederland bemoeilijkt
Terwijl de Nederlandse noodhulp voor Sint Maarten maar aarzelend op gang komt, klinken al de eerste verwijten. Waarom was het eiland zo kwetsbaar voor de storm? Waarom zo'n gebrekkige voorbereiding? Had er niet pro-actiever moeten worden opgetreden door Nederland? (+)

Meer over