Orkaan Maria heeft kleurrijke wijk La Perla uit Despacito weggevaagd

Kleurrijke, opeengepakte huisjes, een schitterend rotsachtig strand en straten vol vrolijk dansende mensen. De wijk La Perla vormde het perfecte decor voor de videoclip van Despacito, dé wereldwijde zomerhit van dit jaar. Het werd een trekpleister voor toeristen, maar de verwoestende orkaan Maria heeft aan de feestvreugde in de voormalige no-go-area hardhandig een einde gemaakt.

Door orkaan Maria verwoeste huizen in de wijk La Perla. Beeld EPA

Ruim 3,8 miljard keer werd het YouTube-filmpje waarin de wijk La Perla, ingeklemd tussen de oude historische wijk van de Puerto Ricaanse hoofdstad San Juan en de Caribische zee, schitterde met zanger Luis Fonsi en rapper Daddy Yankee bekeken - een absoluut record. En ook toeristen trokken de afgelopen maanden massaal naar de voormalige probleemwijk.

Op foto's en tv-beelden is de ravage van Maria in La Perla goed te zien. Daken zijn van de kleurrijke huizen geblazen. Gebouwen zijn deels of volledig ingestort. Straten deels ondergelopen. Bomen zijn met wortels en al door de krachtige wervelstorm op gebouwen gesmeten. Bewoners van La Perla zitten intussen net als landgenoten in andere delen van Puerto Rico, dat voor het eerst in negentig jaar vol werd getroffen door een orkaan van dit kaliber, zonder elektriciteit en drinkwater.

Bedolven

Even wordt er in La Perla niet meer blijmoedig stilgestaan bij de aanstekelijke klanken van het liedje dat de negentiende eeuwse wijk wereldberoemd heeft gemaakt. Het strand waar Luis Fonsi in de video zijn aanstekelijke 'Despacito, Quiero respirar tu cuello despacito...' zong? Bedolven onder de rotsen, gruis en puin. Het stenen muurtje langs de kust waarop de Puerto Ricaanse ex-Miss Universe Zuleyka Rivera wandelde? Deels weggeslagen. Het kleine plein waar de mannen in de clip van Despacito een spelletje Domino speelden? De dominotafels en stoelen, maandenlang een gewild object voor toeristenfoto's, zijn door orkaan Maria weggesmeten.

De natuurramp is een heuse klap voor de naar schatting 1600 bewoners van La Perla. Het wereldwijde succes van Despacito kwam voor de bewoners en de wijk als een geschenk uit de hemel. Jarenlang gold La Perla namelijk als een heuse probleemwijk. Een stukje hoofdstad waar je als toerist en ook als Puerto Ricaan beter niet kon zijn. Armoede, drugshandel en roof dicteerden er het dagelijks leven. De wijk stond model voor de fictieve wijk La Esmeralda die de Amerikaanse antropoloog Oscar Lewis beschreef in zijn bekend sociologisch onderzoek naar Puerto Ricaanse armoede in de jaren zestig.

Tekst gaat verder onder de video.

Paradijselijk uitzicht

Herhaaldelijk probeerden de Puerto Ricaanse autoriteiten de bewoners weg te krijgen en de wijk, waarvan de straatnamen niet op stadplattegronden voorkwamen om zelfs de dapperste mensen hoe dan ook weg te houden, plat te gooien. Maar de bewoners van La Perla, ooit opgezet om voormalige slaven en dakloze boeren buiten de stadsmuren van San Juan te houden, weigerden te vertrekken. Trots op hun bestaan, op hun gekleurde muren met graffititekeningen van overleden voorouders en hun paradijselijk uitzicht op zee.

Het inspireerde diverse artiesten in de loop der jaren om een aubade aan La Perla te brengen. Neem salsazanger Ismael Rivera, hiphopformatie Calle 13 en de beroemde Panamese zanger Rubén Blades, allemaal bezongen ze de wijk en de levens van haar bewoners. Acht jaar geleden nam de Canadees-Portugese zangeres Nelly Furtado er ook de videoclip op van haar nummer No Hay Igual.

Opknapbeurt

Maar niks had zo'n positieve impact op La Perla als het filmpje van Despacito. De enorme exposure, ruim 21 miljoen likes op YouTube, leidden tot toeristen op zoek naar de vrolijke locaties uit de muziekclip. Maar ook bedrijven en particulieren doneerden kwistig voor de aanleg van twee volkstuintjes en het in vrolijke kleuren beschilderen van ruim 400 huizen. Orkaan Maria heeft die opknapbeurt nu verwoest.

Zanger Luis Fonsi heeft na het zien van de beelden van destructie uit La Perla en andere wijken in Puerto Rico op Instagram zijn medeleven betoond. 'Mijn God, mijn eiland is onder water. Puerto Rico, wij denken aan je. Ik zie je snel'. Rapper Daddy Yankee heeft tijdens een van zijn optredens direct opgeroepen om geld en hulpgoederen voor zijn geplaagde landgenoten op te halen.

Voor de bewoners van La Perla rest nu niks anders dan opnieuw te beginnen met dromen. Despacito, stapje voor stapje, precies zoals zanger Fonsi dat predikte in de aanstekelijke zomerhit die hun wijk voor even wereldberoemd maakte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden