Orkaan Irma laat bijna 6 miljoen huishoudens in Florida zonder stroom

Bijna 6 miljoen huishoudens in Florida zitten zonder elektriciteit door orkaan Irma. Aanvankelijk werd gevreesd dat Miami de volle laag zou krijgen van de orkaan, die de afgelopen week enorme verwoestingen heeft aangericht op Sint Maarten en andere Caribische eilanden. Maar in plaats daarvan stortte Irma zich op de westkust van Florida.

Redactie
Overstroming in Miami. Beeld reuters
Overstroming in Miami.Beeld reuters

De orkaan bereikte maandagmorgen de stad Tampa. Kort daarop zwakte Irma af tot een orkaan van de categorie 1. Hoewel de windkracht is afgenomen, vormen de extreme regenval en vloedgolven nog altijd een gevaar.

Ook Miami voelde de kracht van de orkaan, al boog het oog van de superstorm af naar de westkust van Florida. Hoge golven sloegen over de boulevard, waarop straten onderliepen. Op sommige plaatsen stond het water ruim een halve meter hoog. Door de harde wind werden enkele bouwkranen omvergeblazen.

Tijdens het overtrekken van de orkaan vormden zich ook enkele tornado's. Zeker drie mensen vonden de dood bij verkeersongelukken als gevolg van de zware windstoten. De orkaan was wat afgezwakt, maar nam op weg naar Florida boven het warme zeewater weer toe in kracht. Op het moment dat de orkaan de Keys trof, was Irma weer opgewaardeerd tot categorie 4, met windsnelheden tot zo'n 215 kilometer per uur.

Golven slaan bij Key West tegen de wal bij het meest zuidelijk gelegen punt in de Verenigde Staten. Beeld ap
Golven slaan bij Key West tegen de wal bij het meest zuidelijk gelegen punt in de Verenigde Staten.Beeld ap
Een school in Tampa, Florida is tijdelijk een opvangcentrum. Beeld afp
Een school in Tampa, Florida is tijdelijk een opvangcentrum.Beeld afp

Vooral in Naples en de iets noordelijker gelegen kuststeden St. Petersburg en Tampa wachtten de inwoners gespannen de komst van de orkaan af. Bij Naples en omgeving begon het water zondagavond (Nederlandse tijd) snel te stijgen. De meteorologische dienst waarschuwde voor een vloedgolf van 3 tot 4,5 meter. 'Dit is verwoestend en zal je huis verzwelgen', aldus gouverneur Scott. Mensen kregen de waarschuwing zich zo snel mogelijk uit de voeten te maken naar hoger gelegen land.

Irma liet ook een ravage na op Cuba, dat zaterdag werd getroffen door de orkaan. Langs de noordkust van het eiland werd het zeewater hoog opgezweept. In de hoofdstad Havana spoelde het water tot ver in de stad naar binnen. Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN zijn er op Cuba 24 doden gevallen als gevolg van Irma. Uit voorzorg hadden de autoriteiten ruim een miljoen mensen geëvacueerd.

Geruchten

De Cubaanse overheid liet ook ongeveer vijfduizend toeristen uit de hotels en vakantieoorden langs de kust naar veiliger plekken brengen. Direct nadat het ergste voorbij was, kwam het leger in actie om de op veel plekken uitgevallen stroomvoorziening weer op gang te brengen en de wegen langs de kust vrij te maken van omver gerukte bomen, puin en wrakstukken. Veel huizen in de kuststrook zijn hun dak kwijt. Volgens The Guardian zijn alleen al in de stad Santa Clara 39 huizen onder het natuurgeweld ingestort.

De storm richtte de afgelopen dagen een ravage aan op verschillende Caribische eilanden, waaronder Sint Maarten, en in andere gebieden, waaronder Antigua en de Dominicaanse Republiek. Er werden windsnelheden tot 350 kilometer per uur gemeten. Tot nu toe zijn door het natuurgeweld 28 mensen omgekomen, onder wie vier op het Nederlandse deel van Sint Maarten.

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Na de verwoestende storm Harvey, die onlangs Texas trof, heeft de Amerikaanse federale rampendienst FEMA een website gemaakt om valse geruchten over de orkanen en hulpverlening te uit de wereld te helpen. FEMA bevestigde dat er in Florida op veel plaatsen een nijpend tekort aan benzine is. Mensen werden gewaarschuwd om geen persoonlijke gegevens te verstrekken aan lieden die zeggen dat ze voor de FEMA of de overheid werken. Dit zijn oplichters, aldus de FEMA, dat belast is met noodhulp en wederopbouw na rampen.

In de Duitse buurt in Estero, Florida worden bewoners opgevangen om veilig te kunnen schuilen. Beeld reuters
In de Duitse buurt in Estero, Florida worden bewoners opgevangen om veilig te kunnen schuilen.Beeld reuters

Lees meer

'Mijn kinderen kunnen wel in het water staan, dus hier zijn ze veilig'. Hoe inwoners van Florida orkaan Irma beleven (+).

Orkanen geven Trump kans zich te laten zien als 'trooster der natie'. Maar Irma wordt een andere ramp dan Harvey.

Hoe kon Irma zo'n monster worden? Drie vragen over de superstorm (+).

Irma was de meesteres op Sint Maarten; 'It's the fucking apocalypse'. Correspondent Kees Broere was ter plaatse (+).

Eerst ging Harvey tekeer, nu Irma. Wij vroegen ons af: hoe ontstaat zo'n orkaan ook alweer?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden