Orgastische banaliteiten over Spaanse macho

Huevos de oro (Golden Balls) van Bigas Luna. Met Javier Bardem, Elisa Touati. In Cinecenter Amsterdam, Cinemariënburg Nijmegen, Cinecitta Tilburg....

PETER VAN BUEREN

De excentrieke Spaanse regisseur Bigas Luna is bij ons eigenlijk alleen (een beetje) bekend door zijn energieke komedie Jamon, jamon, een satire op Spaanse zeden, even zwart als hysterisch. Hij oogstte er internationale waardering mee en won zelfs de Zilveren Leeuw in Venetië. Vier jaar later kwam Luna met een nieuwe explosie, Huevos de Oro, in het buitenland vertoond onder de Engelse titel Golden Balls. Hij wordt er deze week, drie jaar na dato, even tussendoor gefrommeld in drie kleine theaters, omdat de Nederlandse verhuurders en exploitanten er weinig brood in zien.

De gouden ballen van de titel zijn in bezit van de potente hoofdpersoon Benito Gonzales, een onvoorstelbare macho, wiens geslachtsgarnituur in voortdurende staat van erectie verkeert en wiens lijfspreuk luidt dat hij behalve op twee ballen ook recht heeft op twee gouden horloges. En op (minstens) twee vrouwen. Zijn ideaal is de hoogste flat van Benidorm tot het zijne te maken, de Benito Gonzales Toren, een toppunt van fallische symboliek.

Volgens Luna is Benito Gonzales het beeld dat elke Spaanse man van zichzelf droomt. Het prototype van de nieuwe rijken uit de jaren negentig. Patserig, vulgair en alleen uit op instant-successen en voortdurend scoren.

Laat dat zo zijn, maar de lol van Hueos de oro is er na de eerste grappen al spoedig af. De film is een orgastische reeks banaliteiten. Wil je macho's in hun hemd zetten, dan is het de vraag of onderbroekenlol wel de meest doeltreffende methode is. Huevos de oro overstijgt zelden of nooit het karakter van zijn hoofdrolspeler.

De meeste grappen en eigenlijk ook het hele uitgangspunt van de film doen ouderwets aan. Misschien komt dat omdat in Nederland de macho's allang vervangen zijn door de macha's. PvB

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden