Organon kan nog hopen
MSD moet beter onderbouwen waarom het een overnamebod op Organon heeft afgewezen. Dat biedt kansen op een doorstart, zegt FNV.
AMSTERDAM - Merck hoeft niet terug naar de onderhandelingstafel om het overnamebod van een potentiële koper van Organon te accepteren. Wel moet de Amerikaanse geneesmiddelenproducent het afgewezen bod alsnog voorleggen aan de adviesraad van MSD Organon én met een betere onderbouwing komen voor de afwijzing van het bod.
Dit heeft de rechtbank in Amsterdam vrijdag geoordeeld in het kort geding dat vakbonden, de ondernemingsraad en de raad van commissarissen van Organon hadden aangespannen tegen het Amerikaanse moederbedrijf. Zij vonden dat Merck om ongegronde redenen het bod, naar verluidt van het Zuid-Afrikaanse Aspen, heeft afgewezen.
Volgens onderhandelaar Aranka Ouwerhand van FNV Bondgenoten is er reële hoop op een doorstart van Organon. 'Merck moet met de billen bloot wat betreft de cijfermatige onderbouwing van de afwijzing van het bod. Dat biedt aanknopingspunten voor nieuw overleg en om met suggesties te komen.'
Volgens Paul Brons, voorzitter van de raad van commissarissen, betekent de uitspraak een 'grote stap voorwaarts'. 'Merck is door de rechter veroordeeld om ons duidelijkheid verschaffen over de argumenten.' Merck zou onder meer hebben aangevoerd dat de overname honderden miljoenen meer kost dan de sluiting van het terrein. Volgens de eisers berekent Organon de waarde naar eigen goeddunken steeds anders.
Door de uitspraak van de rechter zijn alle opties weer open. De adviesraad, die was opgericht om alternatieven voor sluiting te onderzoeken, kan Merck er alsnog van overtuigen het bod te accepteren of verder te onderhandelen. Lukt dit niet, dan zijn alle partijen weer terug bij de juridische positie van afgelopen zomer. Toen kondigde Merck aan het leeuwendeel van de actviteiten in Oss te willen sluiten in verband met een mondiale reorganisatie. Daarbij zouden 2.175 banen verloren gaan.
Merck zegt in een reactie dat het binnen een week het besluit niet verder te onderhandelen aan de adviesraad zal voorleggen. Daarna krijgt de raad een week de tijd advies uit te brengen. Vervolgens zullen Merck en MSD Organon zich nogmaals over de beslissing buigen. Merck benadrukt dat het vrij is te besluiten wat het concern het beste acht.