Organische stoffen sneller gezuiverd

Het bedrijf Syncom, dat aan de Rijksuniversiteit Groningen is gelieerd, heeft samen met DSM-Andeno een techniek ontwikkeld om organisch-chemische stoffen aanzienlijk sneller te zuiveren....

Tijdens het synthetiseren van een organische verbinding ontstaat vaak een zogeheten 'racemisch mengsel' van twee varianten van dezelfde stof - links- en rechtsdraaiend - die ruimtelijk gezien elkaars spiegelbeeld zijn. Ze verschillen echter in hun fysische eigenschappen.

Beide varianten moeten van elkaar worden gescheiden vanwege hun verschillende farmaceutische werking. Een bekend voorbeeld is thalidomide, de werkzame stof in het beruchte slaapmiddel Softenon uit de jaren zestig. De linksdraaiende vorm van de stof zou verantwoordelijk zijn voor de ernstige afwijkingen bij baby's van vrouwen die het slaapmiddel in de zwangerschap gebruikten; rechtsdraaiend thalidomide speelde daarbij geen rol.

De klassieke scheiding gebeurt door kristallisatie, waarbij het geproduceerde mengsel wordt opgelost in een oplosmiddel waaraan een bepaalde stof is toegevoegd. Die stof reageert met beide varianten. De ene combinatie kritalliseert vervolgens uit en zakt naar de bodem, de andere blijft in oplossing. Affiltreren van de kristallen is dan voldoende. Een tijdrovend karwei.

Syncom maakt bij zijn nieuwe techniek gebruik van een serie gelijksoortige chemische stoffen die aan een oplosmiddel worden toegevoegd. Door een juiste samenstellingskeuze kristalliseert het gewenste product - bijvoorbeeld de linksdraaiende vorm - sneller uit, met een grotere zuiverheid.

Het aantal kristallisatiestappen kan hierdoor aanzienlijk worden beperkt, stelt prof. dr. Hans Wynberg, een van de grondleggers van Syncom.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden