Organisatieadviseur ontdekt 'gevaarlijk complot' tegen gematigde directeur van de Dierenbescherming Radicale vegetariërs zouden coup beramen in dierenclub

Staat de Dierenbescherming aan de vooravond van een sluwe machtsgreep van vegetariërs? Een recent rapport wekt die indruk. Het Haagse hoofdkantoor van de vereniging zou 'diep gepenetreerd' zijn door vegetariërs; radicale dierenbeschermers zouden in het geniep een 'gevaarlijk complot' smeden tegen het gematigde beleid van directeur en vleeseter A....

Van onze verslaggever

Mark van Driel

AMSTERDAM

De vegetariërs hebben het gemunt op Coyajee, meent organisatieadviseur L. Derksen. Het afgelopen halfjaar heeft hij geprobeerd de spanningen bij de Dierenbescherming te ontleden. Hij trekt partij voor de directeur. Diens zakelijke opvattingen worden gedwarsboomd door de fanatieke dierenliefhebbers die de vereniging groot hebben gemaakt, vindt de organisatieadviseur.

Derksen denkt twee mogelijke coupplegers te hebben ontmaskerd. In zijn rapport wijst hij T. Dekker (vegetariër) en H. Smid (vegetariër), beide al jaren lid van het bestuur, als daders aan. De twee vrijwilligers zouden de rebellen in vaste dienst zijn voorgegaan in de strijd. Ze hebben het personeel volgens Derksen opgestookt tegen Coyajee.

In het hoofdkantoor van de Dierenscherming zijn de conclusies van Derksen met een mengeling van verbazing en verontwaardiging ontvangen. Dekker en Smid worden zeer gerespecteerd, zeggen bronnen die anoniem willen blijven. Beide zetten zich al jaren vrijwillig in voor de vereniging, en hebben aan vele acties tegen de mishandeling van dieren meegewerkt. 90 Procent van de werknemers zou het tweetal steunen.

De organisatieadviseur heeft 'te kwader trouw' gehandeld, meent de beledigde Dekker. Hij is na kennisname van de beschuldigingen onmiddellijk uit het bestuur gestapt. Ook Smid en een derde bestuurslid, T. Riechelman (vleeseter), legden hun functie neer. Een vierde bestuurslid, Europarlementariër H. Maij-Weggen (vleeseter), beraadt zich op haar positie.

Volgens Dekker ontstond er snel na het aantreden van Coyajee onvrede. De directeur ontpopte zich als een technocratische manager die 'uitstekende' nota's kon schrijven 'over het bestellen van notitieblokken'. De omgang met idealistische dierenbeschermers verliep minder vlot, zegt Dekker. 'Ik ben er van overtuigd dat Coyajee geen enkele affiniteit heeft met de doelstellingen van de Dierenbescherming.'

Onder Coyajee is de Dierenbescherming een 'grijze muizen-organisatie' geworden, vindt Dekker. De directeur heeft geen voorliefde voor het voeren van acties. Hij geeft de voorkeur aan overleg. Dekker: 'We zijn geen vergaderclub. We moeten bereid zijn om de barricades te betreden. De knuppel hoort in de zak, maar we moeten klaar staan om hem te trekken.'

Coyajee heeft zich in de drie jaar sinds zijn aantreden niet geliefd gemaakt. Het verloop onder het personeel is hoog: bijna de helft van de medewerkers van het hoofdkantoor vertrok. De ledenaanwas stagneert bovendien, ondanks campagnes die miljoenen hebben gekost. Van de beoogde groei met 20 duizend leden per jaar is niets terecht gekomen. Het ledenaantal schommelt rond de 180 duizend.

Voor de ondernemingsraad waren de slechte verhoudingen tussen Coyajee en personeel eerder dit jaar reden om hulp in te roepen. Organisatieadviseur Derksen werd ingeschakeld om de onderlinge communicatie te verbeteren. Die opzet mislukte. Tussen de directeur en de adviseur ontspon zich een 'haat-liefde verhouding', zoals Derksen in zijn rapport schrijft.

De breed gedragen weerzin tegen Coyajee en het rapport - de voorzitter van de ondernemingsraad meent dat Derksen zijn fantasie de vrije loop heeft gelaten - heeft het resterende deel van het bestuur niet in verwarring gebracht. Zij staan achter Coyajee, zegt de woordvoerder van het bestuur H. Hoogwout. Derksen en Coyajee weigeren commentaar.

De bestuursleden proberen een crisis te vermijden, zeggen bronnen in het hoofdkantoor. De afgelopen zes jaar zijn twee directeuren weggestuurd. Als er opnieuw een directeur moet verdwijnen, zal de algemene ledenvergadering het bestuur vermoedelijk naar huis sturen. Dat willen ze voorkomen, klinkt het. De zittende bestuursleden hechten te zeer aan het pluche.

Hoogwout verwerpt die suggestie. Het resterende deel van het bestuur erkent dat de directeur niet naar behoren functioneert. De organisatieadviseur is aangesteld om hem een jaar lang te begeleiden. Dat jaar moet worden afgemaakt, vindt het bestuur, ook nu de tussenrapportage de sfeer op het hoofdkantoor danig heeft verslechterd.

Het rapport schetst bovendien wel degelijk een waarheidsgetrouw beeld, zegt Hoogwout (vleeseter). Er is een richtingenstrijd tussen pragmatici en principiëlen, onder aanvoering van vegetariërs. 'Ik krijg duidelijke signalen dat de vegetarïers de balans in de vereniging willen verstoren. Al zeggen ze van niet.'

Hoogwout benadrukt dat vleeseters welkom zijn bij de Dierenbescherming. In de beleidstukken staat slechts dat de vereniging voorstander is van de biologische- en scharrelveehouderij. Liefhebbers van biefstuk mogen lid worden; van werknemers wordt niet verwacht dat ze vegetariër zijn.

Ook Dekker, de vermeende leider van vegetarïerskliek, ondersteunt die beleidslijn van harte. Hij ontkent ten stelligste dat hij een geheime agenda heeft.

Hij hoopt dat de algemene ledenvergadering hem en zijn collega Smid over twee weken van alle blaam zuivert en bestuur en directeur naar huis stuurt. 'Het gaat ons om de vereniging. We zijn er absoluut niet op uit om vleeseters te bekeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden