Organisatie: veel studenten lopen Zalmsnip mis

Ondanks de beloften van minister Zalm van Financiën lopen behalve ouderen ook veel studenten de zogenoemde Zalmsnip mis. Volgens het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) gaat het extraatje van honderd gulden aan de neus van veel studerenden voorbij door 'onwil en onkunde' van gemeenten....

ANP

UTRECHT

Het ISO baseert zich op een steekproef die het heeft uitgevoerd onder 25 gemeenten. De gemeente Den Haag bleek een positieve uitzondering te zijn. De grootste studentenstad, Amsterdam, dupeert de studenten het meest, zegt het ISO.

Volgens het studentenoverleg verrekenen gemeenten de Zalmsnip met de onroerendezaakbelasting en spannen ze zich onvoldoende in om de doelgroepen te bereiken die voor de lastenverlichting in aanmerking komen. Onroerendezaakbelasting int de gemeente alleen bij eigenaren of hoofdbewoners van panden. Veel studenten die een kamer in een gebouw bewonen, ontvangen dus geen bericht over de snip.

Diverse gemeenten geven bovendien alleen via lokale media bekendheid aan de Zalmsnip. Ze schrijven zelden studentenhuizen of huisvestingsstichtingen rechtstreeks aan, en ze maken al helemaal geen gebruik van de universiteits- of hbo-bladen.

Ruim een week geleden trokken drie ouderenbonden ook al aan de bel, omdat een op de drie gemeenten weigert de snip uit te betalen aan bewoners van verzorgings- of verpleegtehuizen. Net als onder de studenten lopen veel ouderen de snip mis in gemeenten waar het extraatje wordt uitgekeerd door verlaging van de onroerendezaakbelasting of de riool- en reinigingsrechten. Bewoners van tehuizen zijn niet belastingplichtig.

In antwoord op vragen van het Kamerlid Nijpels (Groep Nijpels) zei minister Zalm op 4 juli ervan uit te gaan dat gemeenten studenten en ouderen niet in de kou zouden laten staan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.