Organisatie mag werk nog maar beperkt uitbesteden: Ctsv beteugelt vrijheid van GAK

Het GAK en de andere drie uitvoerders van de Werkloosheidswet en AAW-WAO mogen nog maar beperkt werk uitbesteden aan commerciële zusterbedrijven....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het bestuur heeft vastgesteld dat de uitvoeringsorganisaties GAK, SFB, GUO en Detam-BVG 'essentiële functies' hebben uitbesteed aan commerciële zusterbedrijven.

De mate waarin de diensten bij zusterbedrijven moeten worden ingekocht, verschilt overigens per organisatie, zo meldt het Ctsv. Het geeft niet aan welke instelling het verst is gegaan in de uitbesteding.

Sinds 1 januari voeren het GAK en collega-instellingen in holdingstructuren zowel wetgeving als commerciële activiteiten uit. Bij deze nieuwe bedrijven zijn staffuncties ondergebracht die door de uitvoeringsorganisatie van WW en AAW-WAO tegen dure, langlopende contracten wordt gehuurd. Deze zusterbedrijven hebben zo een goede uitgangspositie gekregen.

De uitvoerders hebben met het Ctsv afgesproken 'eerder gevraagde maar tot nu toe niet verschafte informatie te verstrekken over deze functies', zo meldt het Ctsv. Het GAK laat weten 'con amore' deze informatie te zullen verstrekken.

Het Ctsv-bestuur, dat zelf in een ontslagprocedure is verwikkeld, zegt op basis van deze informatie een 'toetsingskader' te zullen opstellen. Hierin zullen de eisen staan waaraan de uitvoeringsorganisaties organisatorisch moeten voldoen.

Alle uitbesteding van essentiële staffuncties als personeelsbeleid, financieel beleid, interne controle, organisatie-, informatie- en kwaliteitsbeleid moet uiterlijk op 1 juli zijn opgeheven, zo kondigt het Ctsv-bestuur aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden