NIEUWSCAS aangifte tegen Tata Steel

Organisatie asbestslachtoffers doet aangifte tegen Tata Steel

Het Comité Asbestslachtoffers (CAS) doet aangifte bij het Openbaar Ministerie tegen Tata Steel. Het comité stelt dat het staalbedrijf ‘de aanmerkelijke kans heeft aanvaard’ dat werknemers door blootstelling aan asbest aan asbestkanker komen te overlijden. Het CAS wil daarom dat justitie Tata Steel strafrechtelijk vervolgt.

John Schoorl en Tom Kreling
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Dit schrijft advocaat Bob Ruers namens het comité in een strafklacht. Vandaag licht Ruers, tevens SP-Eerste Kamerlid, de aangifte in een plenair debat over asbestzaken in de Eerste Kamer verder toe. Onlangs bleek uit publicatie van de Volkskrant dat Tata Steel nodeloos de afhandeling vertraagt van zaken van asbestslachtoffers die bij het bedrijf hebben gewerkt. Ook wil het staalbedrijf geen collectieve schaderegeling treffen, waardoor voormalige werknemers of hun nabestaanden langdurige procedures moeten voeren om een schadevergoeding te krijgen. Door rechters, onafhankelijke deskundigen en in interne stukken van Tata Steel is meermaals vastgesteld dat werknemers van de hoogovens langdurig zijn blootgesteld aan asbest, direct en indirect. Het staalbedrijf wil nu niet inhoudelijk reageren.

Het Comité Asbestslachtoffers schrijft in de aangifte dat Tata Steel werknemers ‘onvoldoende heeft beschermd tegen deze blootstelling zowel voor als na het verbod op asbest in 1994’. Daardoor is er volgens het comité sprake van dood door schuld. Het bedrijf heeft volgens het CAS lange tijd gekozen voor ‘de continuïteit en winstgevendheid’ van het bedrijf terwijl Tata Steel al sinds de jaren zeventig wist dat blootstelling aan asbest dodelijk zou zijn voor een aantal werknemers. Het CAS hoopt met een eventuele strafzaak dat Tata Steel sneller een regeling zal treffen met zieke werknemers of hun nabestaanden. ‘Dit zal de juridische lijdensweg voor vele andere slachtoffers in de toekomst hopelijk doen verkorten.’

Werknemers die ziek zijn geworden door asbest kunnen bij het Instituut Asbestslachtoffers (IAS) terecht. Dit door de overheid en sociale partners en het CAS opgerichte instituut bemiddelt over een schadevergoeding tussen werknemers die zogeheten mesothelioom hebben gekregen – kanker veroorzaakt door asbest – en hun werkgever. Als een bedrijf de aansprakelijkheid verwerpt, is de rol van het IAS uitgespeeld en kunnen slachtoffers nog via de rechter proberen een schadevergoeding af te dwingen.

120 claims

Sinds 1995 zijn er rond de 120 claims ingediend van asbestslachtoffers die bij het staalbedrijf hebben gewerkt. Uit vertrouwelijke cijfers van het Instituut Asbest Slachtoffers van 2007 tot begin 2018 blijkt dat Tata Steel in de helft van de zaken de aansprakelijkheid voor de kankerpatiënten afwees. Tata zelf zegt dat het in de afgelopen tien jaar 56 claims ontving, waarvan het bedrijf er 10 heeft erkend.

In interne stukken van het IAS wordt Tata Steel ‘koploper in negatieve zin’ genoemd bij de afhandeling van asbestclaims. Tata Steel liet eerder al weten zich niet te herkennen in de opmerkingen over de ‘te lange doorlooptijd’ van de claims. Het bedrijf stelt dat het bij asbestclaims uit het verleden zijn ‘verantwoordelijkheid neemt’, zich ‘ruimhartig’ opstelt en de meldingen en claims ‘zeer zorgvuldig’ behandelt. ‘Er zijn veel verschillen tussen oud-medewerkers, met binnen Tata Steel een diversiteit aan werkplekken en werkzaamheden. Daarom vragen claims om individueel onderzoek’, aldus Ruers.

Siem Strootmanm, oud-werknemer Tata Steel. Beeld RV
Siem Strootmanm, oud-werknemer Tata Steel.Beeld RV

Sommige oud-werknemers van het bedrijf hebben dit gedaan. Een voorbeeld is de slepende zaak van voormalig Tata-werknemer Siem Strootman, die tien jaar moest procederen voor een schadevergoeding. Uiteindelijk kregen zijn nabestaanden in 2015 van het gerechtshof in Amsterdam gelijk – Strootman zelf was al in 2008 overleden. In die zaak schreven onafhankelijke deskundigen in opdracht van het gerechtshof dat het bedrijf in 1972 al had geconstateerd dat er in stofmonsters asbestvezels waren gevonden en dat het toch geen maatregelen nam om de werknemers te beschermen terwijl al bekend was dat blootstelling aan asbest gevaarlijk was.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden