Orgaandonaties in 2010 gelijk: meer transplantaties met levende donoren

LEIDEN - Het aantal orgaandonoren is afgelopen jaar ongeveer gelijk gebleven aan 2009. In totaal stonden vorig jaar 216 mensen na hun dood een of meer organen af. Daarmee werden 639 patiënten geholpen.

ANP

Het aantal transplantaties met levende donoren steeg echter wel flink, namelijk met 13 procent. Het aantal weefseldonoren nam licht toe. Dat heeft de Nederlandse Transplantatie Stichting dinsdag bekendgemaakt. De stichting presenteerde de voorlopige jaarcijfers.

Het aantal mensen op de wachtlijst voor orgaandonatie is met 4 procent gestegen. Begin dit jaar stonden er 1344 mensen op de wachtlijst tegenover 1288 mensen op 1 januari 2010. Het aantal mensen op de wachtlijst voor niertransplantatie is echter afgenomen. Op 1 januari 2011 stonden er 864 mensen op de wachtlijst tegenover 900 een jaar eerder.

Langer leven
Doordat we steeds gezonder en langer leven en de kwaliteit van de medische zorg verder toeneemt, waren er afgelopen jaar minder overledenen geschikt voor donatie. Ondanks dat waren er in 2010 evenveel donoren en transplantaties als in het jaar daarvoor.

Het aantal harttransplantaties steeg vorig jaar naar 45 tegenover 34 in 2009. Het aantal niertransplantaties van levende donoren was 471 tegenover 417 in 2009. Afgelopen jaar waren er vijf levertransplantaties van levende donoren tegenover drie het jaar daarvoor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden