Advertentie van

Wat is dit?

'Advertentie van ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van de Volkskrant zijn hier niet bij betrokken.

Orgaan- en weefseldonatie duidelijk in beeld

Donorregistratie is belangrijk. Voor jezelf en voor anderen. Het is de enige manier waarop je zeker weet dat jouw wensen worden nageleefd. Maar wat gebeurt er nou precies na je overlijden als je donor bent? De NTS geeft het weer in twee duidelijke animatiefilmpjes op YouTube.

Aangeboden door: Donorweek
null Beeld

Weloverwogen beslissing
Er zijn nogal wat onduidelijkheden omtrent orgaan- en weefseldonatie en die wil de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) graag uit de wereld helpen. Wanneer kunnen de nabestaanden afscheid nemen? Kan iemand nog wel opgebaard worden? Hoe gaat de uitname nou precies in z'n werk? In twee animatiefilmpjes geeft de NTS antwoord op deze en andere vragen door de procedure rondom orgaan- en weefseldonatie duidelijk in beeld te brengen. Zo kan iedereen die zich nog niet heeft geregistreerd een weloverwogen beslissing maken.

Respect voor dood en leven
Eén van de belangrijkste aspecten van het donorschap die in de filmpjes naar voren komen, is het respect waarmee de artsen met zowel leven als dood omgaan. De nabestaanden kunnen tot de operatie bij de overledene blijven en tijdens de uitname van de organen en eventueel weefsels wordt het uiterlijk zo min mogelijk geschonden. De wonden, die zich nooit op zichtbare delen van het lichaam zoals de handen of het gezicht bevinden, worden altijd netjes gehecht. Wie donor is kan dus gewoon worden opgebaard en de nabestaanden kunnen gewoon afscheid nemen.

Donorweek 2012
De nationale Donorweek ging op maandag 22 oktober van start en loopt nog tot en met zondag de 28e. Tijdens deze week staat heel Nederland in het teken van orgaandonatie. De centrale vraag is: ben jij al donor, Ja of Nee? Want er zijn meer donoren nodig. Kijk voor aanvullende informatie en registratie op www.jaofnee.nl.

De journalisten van de Volkskrant zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden