Ordinaire gijzelingen heb je overal

Toen maandagochtend in Gent vier mannen met kalasjnikovs een vrouw in gijzeling namen in de Pilorijnstraat, leek het een kwestie van tijd voor ook in die stad een zwarte vlag met de tekst van de islamitische geloofsbelijdenis shahada voor het raam zou hangen. In Sydney was het immers al zover: daar was in het Lindt Chocolat Café een gijzeling aan de gang, mét vlag.

Merkwaardige vorm van overkill, met z'n vieren en met kalasjnikovs één vrouw gijzelen, maar de wereld is gek geworden, dus ik kijk nergens meer van op.

De motieven van de gijzelnemer in Sydney waren nog onbekend, maar vanuit Jakarta meldde NRC-correspondent Melle Garschagen dat de Australiërs nu wel wisten hoe laat het was: 'Zelfs het hart van hun welvarende en afgelegen land is niet meer veilig'.

Ik vond het jammer dat er niet stond dat, na Canada eerder dit jaar, nu ook Australië 'zijn onschuld had verloren'. Van alle dingen die helemaal niet bestaan, is onschuld het enige dat je tóch kunt verliezen, althans volgens journalisten die heet van de naald een aanslag moeten duiden.

Camerateams van Sky News, BBC, AFP en van onze NOS reisden spoorslags af naar Gent, om daar het verlies van de Belgische onschuld vast te leggen. 'Gewapende mannen vallen appartementencomplex Gent binnen', meldde de site van de NOS maandagochtend. Tegen De Morgen zei verslaggever Joris van Poppel van de NOS dat de gijzeling in Sydney meespeelde bij het besluit af te reizen en de nationale staking in België even te laten voor wat hij was. 'Je weet maar nooit of die twee iets met elkaar te maken hebben.'

Het mocht niet worden uitgesloten dat kalief al-Baghdadi opdracht had gegeven het wereldwijde IS-offensief te openen, te beginnen in Sydney en Gent - en dan kon je maar beter vooraan staan.

Om kwart voor elf was 'Gent' breaking news op het twitteraccount van de BBC en even later was de Vlaamse gijzeling het op één na meestgelezen artikel op de nieuwssite. Het was alleen nog even wachten op de schokkende details.

Intussen was duidelijk wie de gijzelnemer in Sydney was: Man Haron Monis (50). Een leven: vanwege te liberale opvattingen met vrouw en kinderen vluchten uit Iran, ver van huis radicaliseren en uiteindelijk mensen de doodsschrik op het lijf jagen in het Lindt Chocolat Café - in afwachting van de dodelijke politiekogel. Een lone wolf in het helle licht van de schijnwerpers van een hypernerveuze wereld.

'We willen duidelijk maken dat er geen aanwijzingen zijn dat het om terroristen of om IS zou gaan', zei de Gentse politiewoordvoerster Annemie Serlippens een paar uur na het breaking news uit Vlaanderen. De cameraploegen pakten hun boeltje weer in - ordinaire gijzelingen heb je overal.

In Sydney verviervoudigde taxidienst Uber vanwege de sterk toegenomen vraag de prijzen voor taxi's in het centrum - het drama van de een is het mazzeltje van de ander.

Een vriend van Man Haron Monis bleek te zijn opgepakt wegens moord op Monis' ex-vrouw, Noleen Hayson Pal. Het kon nu niet lang meer duren of de eerste roman over De Gijzelnemer van het Lindt Café zou op de markt komen.

De gijzeling in Gent was ten einde. Er bleek zelfs helemaal geen gijzeling te zijn geweest. In Sydney schoot de politie Monis dood, en helaas ook twee van zijn gijzelaars.

'Gijzeling Gent was toch geen gijzeling', meldde de NOS - een ontwrichtende zin van grote schoonheid.

Het was me het maandagje wel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden