Column

Ordinaire diefstal door een van de pot gerukt concern

Bij Elsevier leerde ik zekerheden in twijfel trekken.

Beeld anp

Elsevier, het blad waar ik in de jaren negentig jarenlang heb mogen werken, herinner ik me uit die tijd als een vrijplaats waar alles kon, zolang het grondig onderbouwd, intern consistent en overtuigend beargumenteerd was, anders pleegde de hoofdredacteur, H.J. Schoo, een interventie - het verhaal ging dat een enkeling na zo'n ingreep huilend de journalistiek heeft verlaten. Ik leerde er zekerheden in twijfel trekken. En dat tegendraadsheid ('Kantelen!', zei Schoo, met bijpassende handgebaren) pas interessant wordt als je de feiten aan je zijde hebt.

Elsevier is onder niet-lezers bekend geworden als het blaadje dat al alarmistisch over integratie deed toen Paul Scheffer nog met knikkers speelde, maar het doorbrak wel meer taboes: een pleidooi van zes kantjes tegen de hypotheekrenteaftrek in een tijd dat élke politicus dacht dat je aids kon krijgen van 'het h-woord', iets soortgelijks vóór een hogere AOW-leeftijd, en een wekelijkse column van een Rotterdamse professor die schreef over de verwording van de publieke sector onder de paarse regering.

Ik ben nog op een boeiend feestje geweest waar voornoemde columnist door een zaal vol Elsevier-lezers werd toegejuicht - een vroege indicatie dat Pim Fortuyn immens populair zou worden als hij in de politiek zou gaan. Mensen die zich tot 'de gevestigde orde' rekenden, hoonden die voorspelling weg.

Nu, een hoofdredacteur en bijna twee decennia verder, gaat het niet goed met Elsevier: de oplage is ingezakt, het blad staat te koop. En nu wil uitgever RELX verbieden dat het blad nog langer de naam Elsevier voert. Een naam die in 1891 al op Elsevier's Geïllustreerd Maandschrift stond. Ofwel: ordinaire diefstal door een van de pot gerukt concern.

Hoofdredacteur Arendo Joustra overweegt een juridisch tegenoffensief. Hup Arendo!

Nieuw! Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden