Orde van de Dag

Iedere week selecteert de Volkskrant de leukste feestjes voor u. Deze week: Gidi Heesakkers bij een satirische actualiteitenshow.

null Beeld Ruben Uvez
Beeld Ruben Uvez

Wat was het belangrijkste nieuws van afgelopen maand, is de vraag aan het publiek in het kleine Utrechtse theater RASA. De NS die in paniek raakte door een centimetertje sneeuw, is iemands eerste ingeving. Dat old-timers de stad niet meer in mogen, roept een verbouwereerde Citroën Dyane-rijder. Het einde van de basisbeurs voor studenten. De Europese Centrale Bank die geld bijdrukt.

'Als er nog iets is waarvan jullie zeggen, dat moeten we meenemen...' begint spreekstalmeester Greg Nottrot. En dan valt toch het verlossende woord: Charlie. Wat zou de vijftigste editie van een satarische, hyperactuele actualiteitsshow zijn zonder Charlie en de wij-zijn-Charlies?

Want dat is Orde van de Dag volgens De Orde van de Dag: een voorstelling 'ramvol theaterteksten, sketches, liedjes, columns en gedichten, geïnspireerd op de actueelste actualiteit.' Gepresenteerd door theatermakers Oscar Kocken en Notrott, in samenwerking met Nieuw Utrechts Toneel en Het Zuidelijk Toneel.

Orde van de Dag is eigenlijk een soort uitlachen van acteurs, legt Nottrot nieuwkomers uit. De vaste kern schrijvers komt één dag voor de show voor het eerst bij elkaar, de acteurs - een steeds wisselend gezelschap - pas op de dag zelf om tien uur 's ochtends. Vandaar dat er soms wat misgaat en het podium aan het einde van de avond bezaaid ligt met A4'tjes die ze in de hand houden.

De spelers zijn Charlie, redactieleden van De Gezinsbode die ook 'iets' met Parijs moeten, maar ook de profeet Mohammed en een beetje Dave Roelvink. Scenarioschrijver en Correspondent-satiricus Daan Windhorst zit tegenover een zelfmoordterrorist in de trein en probeert hem met een monoloog af te houden van zijn plan om Utrecht Centraal op te blazen. Vergeefs.

Toetsenist Wilko Sterke bezingt zichzelf als meerderheid die zich maar moeilijk kan identificeren met een gefrustreerde minderheid: 'Ik ben blank, slim, een man en fucking sexy.'

Een sketch over Bistro Het Vrije Woord doet de beste zaken met de schaterlach. Acteur Mark Kraan schotelt acteurs John Buijsman, Gabby Bakker en het gierende publiek flauwe woordgrappen voor. Op de kwetskaart staan nazi goreng, gehaktbAl'Qaida en alle troep kan in de kalifaatwasser. 'U kunt hier alleen met gelijke munt betalen.'

In dezelfde humorcategorie valt een lied met het refrein 'Drie hoeraatjes voor het vrije Westen/ waar iedereen elkaar de hele tijd mag kwetsen'. Maar de politie en andere ambtenaren in functie beledigen, de Majesteit schenden, de Holocaust goedpraten of ontkennen en haat zaaien, dat mag dan weer niet.

Het ziekenhuis is een domme randdebiel, Staatsbosbeheer heeft een dikke kont - grappen op papier herhalen is nooit grappig, blijkt maar weer. Op 22 februari zijn er weer versgebakken poetsen, mits er ook komende maand sprake is van nieuws.

Wat? Orde van de Dag
Waar? RASA, Utrecht
Wanneer? Zondag 25 januari, 20.30 - 22.30 uur

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden