Orco-oprichter steunt VEB in OAMF-zaak

Voormalig Orco-topman C. Broere gaat de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) steunen in haar poging om het door Orco zelf opgerichte OAMF Rentefonds opgeheven te krijgen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Met Broeres steunbetuiging aan de VEB is een nieuwe episode toegevoegd aan de al jaren durende verwikkelingen rond de Orco Bank en het OAMF Rentefonds. Wederom staan daarbij de oprichters van Orco, C. Broere en W. Guis, tegenover elkaar. Guis beheert het OAMF Rentefonds als directeur van Orco bv. Daarnaast is hij president-commissaris van de Orco Bank, waar Broere tot voor kort president-directeur was. In februari kwam naar buiten dat Guis en Broere een hooglopend conlict hadden over de door de bank te volgen koers.

Broere heeft zich onlangs laten uitkopen als directeur van de bank.

In 1985 richtten de jeugdvrienden het Orco Australian Mortgage Fund op. De opzet mislukte echter, waarna het fonds werd omgevormd tot een beleggingsfonds in obligaties. Voor de fiscus konden de inkomsten fraai gecompenseerd worden met het op de Australische hypotheken geleden verlies van 160 miljoen gulden. Het fonds kon hierdoor hoge rendementen halen.

Doordat de obligatiekoersen sterk daalden, leed het fonds over 1994 echter een verlies van 28,7 miljoen gulden. De OAMF-koers daalde daarop met meer dan 5 procent. Orco verzuimde echter steunaankopen van OAMF-stukken te doen. 'Guis heeft de aankopen meerdere malen duidelijk toegezegd. Daarbij is het voorbehoud gemaakt van bijzondere omstandigheden. Maar je kunt natuurlijk moeilijk volhouden dat daar al zeven jaar lang sprake van is', zei Broere gisteren.

Volgens de VEB ligt de beurskoers van OAMF nu ongeveer 10 procent onder de intrinsieke waarde. Opheffing van het fonds is daardoor voor de beleggers voordeliger dan verkoop van de stukken. Guis gaf echter geen gehoor aan het verzoek tot opheffing dat tijdens de aandeelhoudersvergadering in april werd gedaan.

Voor Broere is het duidelijk waarom: 'Hij krijgt een fee van 3/8 procent over het vermogen van ongeveer 500 miljoen. Bij het aankopen van eigen aandelen daalt dat vermogen.' Samen met een aantal grote aandeelhouders, onder wie Staal Bankiers, vraagt de VEB vandaag in kort geding aan de rechter om Orco te verplichten het fonds te liquideren.

In dat streven wordt de VEB nu gesteund door Broere. Halverwege 1994 stapte hij uit de raad van bijstand van het Rentefonds, tweeënhalve maand na zijn aantreden. 'Ik verwacht op deze wijze meer adequaat te kunnen deelnemen aan de verdere discussie over de belangen van alle bij het fonds betrokken partijen', verklaarde hij toen. Met zijn steunbetuiging heeft Broere zijn uitspraak concreet gemaakt.

Voor de kosten van een hoger beroep tegen een eventuele afwijzing van de VEB-eis heeft Broere alvast 500 duizend gulden gereserveerd. 'Maar die zouden we ook kunnen gebruiken om nog meer participanten op de been te brengen, want ze doen nog niet allemaal mee', aldus Broere.

Met zijn op Jersey gevestigde familiebedrijf Anglo American Finance Company heeft Broere een belang van ongeveer 10 miljoen gulden in OAMF. Hij zegt echter niet alleen uit financieel eigenbelang te handelen. 'Zeker de helft van de mensen is op mijn blauwe ogen in het fonds gestapt, dus is het mijn morele plicht om nu te zorgen dat ze een faire exit krijgen. Ik heb mijn aandeel in Orco verkocht en dan zouden ze toch kunnen denken dat ik ze heb uitgeleverd aan Guis', vertelt hij in een toelichting.

De jongste episode in het conlict met Guis hoeft voor Broere niet het definitieve einde van de aloude vriendschap te betekenen. 'Ach', zegt hij flematiek, 'niets is blijvend in het leven. Dit is een zakelijk conlict en dat moet je niet in het persoonlijke trekken.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden