Nieuws

Orbán waarschuwt EU: Hongarije zal sancties tegen Bosnische Serviërs torpederen

Hongarije zal een veto uitspreken als de EU sancties wil treffen tegen Milorad Dodik, de leider van de Servische bevolkingsgroep in Bosnië-Herzegovina. Volgens Brussel dreigt Bosnië uit elkaar te vallen omdat de Serviërs zich onder Dodiks leiding willen afscheiden. ‘We moeten deze sancties beslist voorkomen’, zei de Hongaarse premier Viktor Orbán dinsdag op een persconferentie.

Peter Giesen
Een man loopt langs de Bascarsija-moskee in het oude deel van Sarajevo. Beeld Daniel Rosenthal
Een man loopt langs de Bascarsija-moskee in het oude deel van Sarajevo.Beeld Daniel Rosenthal

De EU maakt zich grote zorgen over de vrede en stabiliteit in Bosnië, waar Serviërs, Kroaten en Bosniakken (Bosniërs met een moslimachtergrond) verenigd zijn in een fragiele federatie. Het parlement van de Republika Srpska, het Servische deel van Bosnië, besloot in december dat de Serviërs zich zullen terugtrekken uit federale instellingen als het leger, de geheime dienst en de belastingdienst. Hierdoor zijn de spanningen in Bosnië-Herzegovina verder opgelopen, al kan het Hogerhuis van de Republika Srpska het besluit nog terugdraaien.

Vetorecht

Annalena Baerbock, de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken van Duitsland, riep daarna op tot sancties tegen de Bosnisch-Servische leider Dodik. ‘Pogingen tot afscheiding zijn onacceptabel’, aldus Baerbock. Voor EU-sancties is echter de unanieme instemming van alle 27 lidstaten nodig. Hongarije zal gebruik maken van zijn vetorecht, aldus Orbán. Volgens hem is de Republika Srpska ‘de sleutel tot de stabiliteit van de Balkan’.

Bosnië is slechts 70 tot 80 kilometer verwijderd van de Hongaarse zuidgrens, zei Orbán. ‘Elk conflict daar kan overslaan naar Hongarije.’ Hij vindt dat Bosnië op termijn lid moet kunnen worden van de EU, al is het ‘de uitdaging om een land met 2 miljoen moslims te integreren’. Kennelijk ziet hij de Bosnische Serviërs als een buffer tussen Hongarije en de Bosnische moslims. Volgens media op de Balkan steunt Hongarije de Republika Srpska ook met een bedrag van 100 miljoen euro.

Zo dreigt Bosnië-Herzegovina het conflict tussen Hongarije en de Europese Unie verder op scherp te zetten. Op de persconferentie van dinsdag zei Orbán ook dat Hongarije geen gevolg zal geven aan een vonnis van het Europees Hof, waarin het wordt opgedragen zijn migratiebeleid te wijzigen.

Volgens het Hof schendt Hongarije het EU-recht door vluchtelingen en migranten niet de kans te geven asiel aan te vragen. In plaats daarvan worden zij teruggestuurd naar ‘transitzones’ langs de grens tussen Hongarije en Servië. ‘Het doet er niet toe wat het Europees Hof beslist. Hongarije moet zijn grenzen blijven verdedigen’, aldus Orbán.

Geliefd thema

De Europese Commissie kan het Hof vragen een dwangsom op te leggen voor elke dag dat Hongarije het vonnis niet uitvoert. De Commissie blokkeert al geruime tijd de uitbetaling van 8 miljard euro uit het Europese corona-herstelfonds aan Hongarije, omdat zij van oordeel is dat het land te weinig doet aan corruptie en fraude met EU-geld. Orbán sprak dinsdag van ‘politieke chantage’ van de EU.

In april of mei 2022 worden de Hongaarse parlementsverkiezingen gehouden. Voor het eerst sinds 2010 krijgt Orbán te maken met een verenigde oppositie, waardoor de strijd spannender lijkt te worden dan bij voorgaande verkiezingen.

Ruzie met de EU geeft Orbán de kans om op een geliefd thema te hameren. Volgens hem dwingt de EU het christelijke en nationalistische Hongarije in een liberaal keurslijf. De EU stelt echter dat het regime van Orbán zich schuldig maakt aan corruptie, schending van de rechtsstaat en aantasting van de democratie. Daarmee schendt Hongarije de Europese waarden waaraan elke lidstaat zich moet houden, vindt de EU.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden