nieuws

Orbán verscherpt anti-lhbti-beleid: homoseksualiteit mag niet op school besproken worden

Het Hongaarse parlement heeft dinsdag een wet aangenomen die het leraren verbiedt homoseksualiteit en geslachtsverandering te bespreken in hun lessen op school. Mensenrechtengroepen klagen dat de regering van premier Viktor Orbán aanzet tot discriminatie van de lhbti-gemeenschap.

Bert Lanting
Een betoging tegen de anti-lhbti-maatregelen in Boedapest. Beeld REUTERS
Een betoging tegen de anti-lhbti-maatregelen in Boedapest.Beeld REUTERS

De ultra-nationalistische premier voert al geruime tijd campagne tegen lhbti-gemeenschap die hij beschouwt als een bedreiging van de Hongaarse identiteit en christelijke cultuur. Het wetsvoorstel werd met 157 tegen 1 stemmen aangenomen. Orbáns Fidesz-partij kreeg steun van de ultra-rechtse Jobbik-partij. De oppositie, die slechts 40 van de 199 zetels heeft, was op één afgevaardigde na uit protest weggebleven.

Volgens mensenrechtenorganisaties heeft Orbán leentjebuur gespeeld bij de Russische president Poetin, die in 2013 een soortgelijke wet tegen ‘homo-propaganda’ invoerde. Zij vrezen dat de wet, net als in Rusland, zal leiden tot meer discriminatie, en misschien zelfs meer geweld, tegen seksuele minderheden.

Fidesz had de nieuwe maatregel vastgeplakt aan een wet tegen pedofilie, waardoor het moeilijker werd tegen het pakket te ageren. Uit de lhbti-gemeenschap klonk de klacht dat homo's en transgenders daarmee feitelijk op één lijn werden gesteld met kindermisbruikers.

Geslacht

Vorig jaar drukte de Fidesz-partij al een reeks andere beperkingen op dit gebied aan. Een van de maatregelen komt erop neer dat mensen die een geslachtsverandering hebben ondergaan hun nieuwe sekse niet officieel kunnen laten registreren. Bij de burgerlijke stand geldt alleen nog maar het ‘geslacht bij geboorte’: man óf vrouw, voor iets daartussen is geen ruimte. Later kan dat nooit meer worden veranderd.

Het Constitutionele Hof vernietigde die wet later, maar niet helemaal. Volgens het Hof mogen mensen die al in transitie waren vóór de wet van kracht werd zich wel laten registreren. Maar dat geldt niet voor geslachtsveranderingen die daarna hebben plaatsgevonden.

Eerder had Orbán ook al in de grondwet laten vastleggen dat alleen tussen man en vrouw sprake kan zijn van een huwelijk. Ook werd het homo-stellen verboden kinderen te adopteren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden