Oranjes bezorgd over imago

De koninklijke familie vindt dat prinses Margarita het aanzien van de monarchie zware schade toebrengt. Maandagochtend heeft koningin Beatrix crisisberaad over de kwestie op paleis Noordeinde...

De acties van prinses Margarita ten faveure van haar in koninklijke kringen omstreden echtgenoot Edwin de Roy van Zuydewijn worden door het hof beschouwd als wraak en druisen in de waarneming van de onthutste familie dwars tegen alle codes in.

Morgenmiddag keert koningin Beatrix terug van haar wintersportvakantie in het Oostenrijkse Lech. Haar eerste werkdag staat in het teken van een crisisberaad over de situatie. Samen met kroonprins Willem-Alexander en haar naaste vertrouwelingen zal zij zich over de kwestie buigen.

Vrijdag bleek dat prinses Margarita en haar man een claim tegen het Koninklijk Huis of de staat willen indienen. Door een lastercampagne vanuit de koninklijke familie in aanloop naar zijn huwelijk zegt De Roy van Zuydewijn lucratieve contracten te zijn misgelopen met zijn bedrijf Fincentives. Die schade wil hij volgens zijn advocaat Slagter verhalen op de Oranjes. 'We wachten af', reageert directeur-generaal Eef Brouwers van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD).

Het politieke advies van premier Balkenende aan koningin Beatrix is de kwestie dood te zwijgen. In de reeks van drie interviews in HP/De Tijd zal de prinses zichzelf in een steeds onmogelijker positie plaatsen, zo luidt de redenering van de premier.

Maar die koers staat nu onder druk, omdat verschillende hoge ambtenaren aan het hof vinden dat Beatrix niet kan blijven zwijgen. De aanvankelijk reactie dat de familie 'uit liefde' voor prinses Margarita er het zwijgen toe doet, volstaat niet meer.

In hofkringen leeft de angst dat de affaire de staatsbezoeken aan Chili en Brazillië zal gaan overschaduwen. Op 19 maart begint het bezoek aan Chili. Ter afsluiting staat een gesprek met de meegereisde pers gepland. Onvermijdelijk zullen daar vragen worden gesteld over het petekind van Beatrix, als de koningin niets doet.

De publicitaire schade voor het Koninklijk Huis wordt door hofdignitarissen als immens beschouwd. Waar nu al enkele jaren zorgvuldig geprobeerd wordt het imgao van de 'kille' koningin bij te stellen door een 'menselijker' gezicht te laten zien, lijkt men weer terug bij af.

Prinses Irene, Margarita's moeder, is volgens een hofbron zwaar aangeslagen door de publicitaire escapades van haar dochter. Margarita's tweelingbroer, Jaime de Bourbon de Parme, haalde gistermiddag op het ministerie van Algemene Zaken 'voor familiegebruik' een pakket krantenknipsels over de affaire.

Politiek Den Haag wenst zijn handen niet te branden aan de affaire, die als een familieruzie wordt gezien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.