Oranje wekt in Minsk vooral de lachlust op

Een gezelschap zonder aanzien, maar vurig van aard en strijdend met hartstocht brak gisteravond de weg naar Wembley van het Nederlands elftal op....

Van onze verslaggever

Paul Onkenhout

MINSK

Voor kwalificatie voor het EK'96 is Nederland afhankelijk van de grillen van Noorwegen en Tsjechië die elkaar nog twee maal treffen, de eerste keer op 16 augustus in Oslo. In die wedstrijd kunnen de Noren zich al plaatsen voor het EK. Op 19 november sluit het Nederlands elftal de kwalificatiereeks af met een thuiswedstrijd tegen Noorwegen, maar vermoedelijk is het doek dan al gevallen.

Onverwachte steun kwam er later op de avond uit Luxemburg waar nog meer te lachen viel. De Luxemburgers versloegen Tsjechië met

1-0, waardoor in de zwak bezette groep 5 de rekenmeesters mooie tijden beleven. Uitzichtloos zijn de vooruitzichten voor het Nederlands elftal niet, wel stemmen ze zeer somber.

Nederland maakte zich belachelijk in Minsk en geheel onverwacht was de wijze waarop het seizoen werd afgesloten niet. Het nationale elftal won dit seizoen waarin Ajax Europa veroverde slechts van de dreumessen Luxemburg en Malta en verspeelde in kwalificatiegroep 5 al tien punten. Guus Hiddink verloor vier van zijn vijf wedstrijden, een negatieve reeks die zijn weergave niet kent. Zijn voorganger Advocaat bleef met het elftal tweeëneenhalf jaar ongeslagen, maar die mooie tijden zijn voorbij.

Zeven Ajacieden stelde Hiddink gisteren op, maar zijn elftal ging af en deed geen moment aan Ajax denken, de trotse winnaar van de Europa Cup die als een collectief te werk is gegaan. Het Nederlands elftal was in Minsk verscheurd door dubbele gedachten, trof het niet dat vormgever Jonk allerbelabberdst te werk ging en verdediger Valckx faalde en schuwde lange tijd de duels.

Vooraf kondigde Hiddink aan dat zijn ploeg Ajax nog nauwgezetter zou gaan nabootsen, maar zo goed en efficiënt als de Amsterdammers dit seizoen hebben gespeeld, zo pover was het spel van de nationale ploeg. Dat het een cruciaal duel in de groep betrof, werd pas in de laatste fase zichtbaar toen de stoere Witrussen in ademnood raakten. Het was veelzeggend dat verdediger De Kock, die een redelijke partij afwerkte, in het slotkwartier de gevaarlijkste aanvaller was.

Seedorf leek niet op de Seedorf van Ajax, Davids ging aan de andere zijde aan vlijt ten onder, Van der Sar beging in zijn eerste interland een fatale beoordelingsfout en Overmars bleef tegen de sterke rechtsback Goerenko steken in goede bedoelingen. Van de Amsterdamse afvaardiging voldeden slechts Ronald de Boer, in de eerste helft, Kluivert en Blind, maar ook zij overtuigden niet.

Wellicht is het verschil tussen Ajax en de nationale ploeg op de speelwijze terug te voeren. Waar Van Gaal heeft gekozen voor een viermans defensie, geeft Hiddink de voorkeur aan drie verdedigers. Dat de aanpak riskant is, temeer daar Jonk het verdedigen niet machtig is, bleek gisteren weer eens in Minsk. Ajax is een elftal, het Nederlands elftal bestaat uit elf spelers zonder leiders.

Wit-Rusland had aan één doeltreffende counter voldoende om het publiek een triomf te schenken, de tweede na de zege op Luxemburg. Daarna kwam het elftal tegen Malta niet verder dan 1-1, een uitslag die veel vertelt over de kracht van de Witrussen, die hun elftal samenstellen uit ploegen als Lokomotiv Novgorod, Neman Grodno, Dinamo Minsk en het Israëlische Brei-Yekoda.

De enige speler van naam, Alejnikov (ex-Juventus) werd gisteren buiten het elftal gelaten. Desondanks opende Wit-Rusland het duel dreigend met kansen voor Gerasimets en Romasjenko. Nederland stelde er een schot van Ronald de Boer tegenover dat op de binnenkant van de paal eindigde. Het was een vorstelijke mogelijkheid die de ploeg over een onzekere start heen had kunnen helpen. In plaats daarvan kreeg Wit-Rusland moed, met een treffer tot gevolg.

Aan de zijlijn werd Valckx weggezet door Katsjoero (fout één), de pass binnendoor verraste De Kock (fout twee) en spleet de Nederlandse defensie in stukken. Gerasimets pikte de bal op, omspeelde de woest uit zijn doel gekomen Van der Sar (fout drie) en schoof de bal vanuit een moeilijke positie in het lege doel (1-0).

Het was voor het Nederlands elftal een uitgelezen moment om de door Hiddink gepredikte passie in praktijk te brengen, maar loom en nonchalant bleef het spel. De voorzetten van rechtsbuiten Van 't Schip waren slechts speldeprikken, Jonk leek het voetballen verleerd te zijn en de andere middenvelders liepen zich voortdurend vast.

De wissels die Hiddink toepaste om de gelijkmaker te vinden, riepen vraagtekens op. Numan verving Valckx, Winter als libero Blind, de aanvoerder die zijn band afstond aan Jonk. Dat was een al te rijkelijke beloning voor de Volendammer die in Praag tegen Tsjechië eveneens de ploeg eveneens niet aan de hand had kunnen nemen.

Het gemis van de andere Nederlandse speler van Inter, Bergkamp, deed zich voelen. Wit-Rusland schrok slechts als Ronald de Boer voor een individuele actie koos. Hartstocht toonde de ploeg na rust wel, maar het raffinement ontbrak om de muur te slechten. Bovendien bleek doelman Shantalosov zijn vak te verstaan. Hij ontfermde zich over schoten van Overmars en De Kock en een kopbal, eveneens van de verdediger van Roda JC.

Tussendoor liepen de irritaties hoog op. Kluivert, De Kock en Jonk kregen gele kaarten. De Roemeense scheidsrechter Porumboiu weigerde rood te trekken voor de overtreding van De Kock die de doorgebroken lastpost Gerasimets op onbehouwen wijze tegen het gras werkte. Het was de eerste en laatste aanval in de tweede helft van Wit-Rusland, een onaanzienlijke ploeg die zowaar kan dromen van deelname aan het EK.

Wit-Rusland: Sjantalosov; Goerenko, Taikov, Rodnenok, Dovnar; Gerasimets, Joesipets, Zigmantovitsj, Zjovravev; Romasjenko (56. Antonovitsj), Katsjoero.

Nederland: Van der Sar; De Kock, Blind (69. Winter), Valckx (65. Numan); Seedorf, Jonk, Ronald de Boer, Davids; Van 't Schip, Kluivert en Overmars.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden