Oranje te laat op toeren in treurig niemendalletje

De oranje leeuw brulde gisteren in de Kuip met schorre stem en stortte zich pas in het laatste kwartier met volle overgave op de prooi uit Malta....

Van onze verslaggever

Paul Onkenhout

ROTTERDAM

Voorzichtig viel na het niemendalletje de conclusie te trekken dat Bergkamp het ergste leed achter de rug heeft, Seedorf zich in razendsnel tempo ontwikkelt en de aanpak van Hiddink de spelers goed bevalt. Ze versaagden niet tegen een ploeg die zich op een begrijpelijke, maar vaak afgrijselijke manier manifesteerde.

Op de vraag met welke bedoelingen Malta naar Nederland was gekomen, hield de Italiaanse coach Ghedin de kaken op elkaar. Het antwoord had hij eerder op de avond al gegeven. Ghedin stuurde tien spelers naar de rand van het strafschopgebied en verbood hen aan te vallen. Zijn opdrachten werden voorbeeldig uitgevoerd.

Het anti-voetbal van het ergste soort ging gepaard met 21 overtredingen, waarvan er vijf met een gele kaart werden bestraft. De IJslandse arbiter Orrason kwam echter ogen tekort om alle vergrijpen te signaleren. Vooral Bergkamp trof het niet met zijn bewaker, de wrede Edwin Camilleri die geen middel onbeproefd liet om de Nederlandse aanvallen in de kiem te smoren.

Winnen van Malta is normaal, dus eer viel er niet te behalen voor coach Hiddink. Desondanks was hij blij met de overwinning, zijn eerste in dienst van de KNVB na de nederlagen tegen Frankrijk en Portugal. Hij had bovendien kunnen wijzen op de laatste thuiswedstrijd van het Nederlands elftal tegen Malta.

In 1991 bleef de nationale ploeg, op weg naar het EK in Zweden, in Rotterdam steken op een 1-0 zege. Het enige doelpunt, tot stand gekomen na een om dubieuze redenen toegekende strafschop, kwam op naam van Van Basten die onder anderen werd omringd door Koeman en Gullit. Het minder hoog aangeslagen elftal dat Hiddink gisteren op de been bracht, speelde het spel met aanzienlijk meer elan dan de ploeg van toen.

De keuze van Hiddink voor een elftal met vleugels betaalde zich gisteren echter pas in een laat stadium uit. In de eerste helft werden Roy en Overmars niet of te laat aangespeeld waardoor hen voortdurend een overtal aan verdedigers werd opgedrongen. Dat konden vooral de middenvelders zich aantrekken. Jonk regisseerde onzeker en te ver verwijderd van het doel en aan zijn rechterzijde verstopte Winter zich in het Maltezer woud.

'In de eerste helft hadden we de druk meer moeten opvoeren', vond Hiddink. Dat het niet gebeurde, had deels te maken met het gebrek aan aanvallende kopkracht. Pas in de slotfase deed Hiddink een beroep op Kluivert. Het leidde onmiddellijk tot onzekerheid in de defensie van Malta.

Omdat Hiddink tevreden was over de samenwerking tussen Ronald de Boer en Bergkamp, mocht Kluivert pas in de 78ste minuut zijn trainingspak uittrekken. Zeven minuten later scoorde hij, nadat Frank de Boer de bal voorzette en Bergkamp vanuit zijn ooghoek de achttienjarige vrij zag staan. Vallend en leep tekende Kluivert voor zijn eerste treffer in de nationale ploeg.

Een andere achttienjarige Ajacied, Seedorf, had eerder met zijn tweede interland-treffer de Kuip een mooi moment bezorgd. De toevalstreffer werd ingeleid door Ronald de Boer die de bal terugschoof op Seedorf. De wijze waarop de middenvelder scoorde vanaf 25 meter, riep herinneringen op aan de knallen van Koeman. Doelman Cluett keek vol bewondering toe hoe het magnifieke schot via de lat de lijn passeerde.

Kansen kreeg het Nederlands elftal voor rust nauwelijks, al was de dreiging groot. Na een boogbal van Jonk meldde Cluett zich tijdig in zijn doel en schoten van Bergkamp, Roy, Ronald de Boer en opnieuw Roy ketsten tegen de reclameborden. De aanvaller van Nottingham Forest werd de gebeten hond in de Kuip. Snerpend was het fluitconcert na een uur dat Roy op zijn weg naar de kleedkamer begeleidde.

De komst van Van der Luer leidde tot een opleving bij Overmars die aan de linkerkant plotseling wel op de been bleef. De entree van Kluivert sloeg echter de meeste bressen in de Maltezer muur. Kort voordat de Ajacied het veld op werd gestuurd, waren de inspanningen van Bergkamp beloond met een treffer, door Seedorf voorbereid met een leep passje. Bergkamp werd gestuit door Camilleri en benutte zelf de strafschop.

Een van de weinige hoekschoppen die gevaar inluidde, de elfde van in totaal vijftien en genomen door Overmars, voerde het aantal doelpunten tot drie op. Winter was ter plekke nadat Frank de Boer de bal op de paal had gekopt en Kluivert en Bergkamp de luchtduels energiek waren aangegaan.

Hiddink treft het dat Bergkamp in Italië de weg naar herstel heeft ingeslagen. De aanvaller streed gisteren met volle overgave en leek in niets op de tobbende speler van enkele maanden geleden. De nieuwe leider van Oranje, heeft Hiddink hem genoemd. 'Ach, eerst maar eens in topvorm komen', zei hij er zelf over.

Over Hiddink geen kwaad woord. Bergkamp onderschrijft de plannen van Hiddink om het Nederlands elftal in te snoeren in een Ajax-corset. 'Dit is voor de spelers de beste speelwijze', zei hij.

Bergkamp was de opvallendste speler, De Goey het minst zichtbaar. Tien maal beroerde hij de bal in de Kuip, zonder uitzondering na achterballen en terugspeelballen. Die extreem lage score vatte het saaie verhaal van Nederland-Malta gisteren keurig samen.

Nederland: De Goey; Valckx, Blind, Frank de Boer; Winter, Jonk, Bergkamp, Seedorf; Overmars, Ronald de Boer (77. Kluivert), Roy (59. Van der Luer).

Malta: Cluett; Joseph Camilleri, Woods, Galea, Vella (90. Gregory), Buhagiar; Saliba, Busuttil (89. Agius), Edwin Camilleri, Laferla, Sant-Fournier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.