Oranje-partijen eens over coalitie in Oekraïne

In Oekraïne hebben de besprekingen tussen de partijen van de ‘Oranje Revolutie’ toch tot een akkoord over een nieuwe pro-westerse coalitie geleid....

ANP

De voormalige premier Julia Timosjenko keert terug in het ambt van regeringsleider, meldde de internetkrant Ukrainska Prawda. ‘Nu kunnen wij zeggen dat er tussen ons geen meningsverschillen meer bestaan’, aldus Timosjenko op de televisie. Ook de Socialistische Partij is in het akkoord betrokken.

De goedkeuring van het akkoord door de partijen zal geen problemen opleveren, zo is de verwachting. In de loop van de dag zal dan ook officieel de vorming van de coalitie worden bekendgemaakt, zei een woordvoerder van de partij van Joesjtsjenko. De coalitie beschikt over 243 van de 450 zetels in het parlement.

Het overleg over de vorming van een coalitie na de verkiezingen van 26 maart heeft bijna drie maanden geduurd. Vorige week zag het er nog naar uit dat de besprekingen definitief waren mislukt.

Leken eerst de meningsverschillen tussen de voormalige bondgenoten in de ‘Oranje-revolutie’ van eind 2004 het overleg te hinderen, later bleken de ambities van de derde partij die bij de besprekingen is betrokken de zaak te hebben vertraagd. De Socialistische partij eiste dat haar leider, Aleksander Moroz, voorzitter van het parlement zou worden.

Ons Oekraïne ging al eerder min of meer akkoord met de eis van Julia Timosjenko dat zij opnieuw premier wordt. Haar partij bezet 129 van de 450 zetels in het parlement.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden