Oranje Orde grote verliezer van 'Drumcree'

De Noord-Ierse Oranje Orde lijkt de grote verliezer te worden van de door haarzelf georganiseerde protesten rond Drumcree. Steeds meer leden, onder wie veel leidende Oranjemannen, overwegen hun lidmaatschap op te zeggen....

Van onze correspondent

Bert Wagendorp

LONDEN

Typerend voor de interne strijd waren de doodsbedreigingen die drie orangistische dominees vrijdag ontvingen. Die waren zeer waarschijnlijk afkomstig uit eigen kring. William Bingham, Robert Coulter en Warren Porter riepen vorige week zondag hun orangistische broeders op de protesten bij de katholieke Garvaghy Road te staken, nadat bij een loyalistische brandstichting drie kinderen het leven hadden verloren.

Om de verdeeldheid het hoofd te bieden, kondigde de orde zaterdag aan dat op 1 augustus een speciale bijeenkomst van de Grand Lodge, het hoofdbestuur van de orde, zal plaatsvinden. Volgens berichten uit Portadown zou een groot deel van de twaalfhonderd Oranjemannen in die plaats overwegen het lidmaatschap te beëindigen. Een deel uit protest tegen de gewelddadighedenrond de acties in Drumcree, een ander deel uit teleurstelling dat de orde er niet in slaagde een doorgang door de Garvaghy Road af te dwingen.

Zaterdag werden in Armagh de gesprekken tussen de Oranje Orde en bewoners van de Garvaghy Road hervat. Die moeten ertoe leiden dat in de toekomst een herhaling van de confrontatie bij de katholieke enclave wordt voorkomen. Volgens Breandan MacCionnaith, leider van het bewonerscomité, werd 'enige vooruitgang' geboekt rond de kwestie van 'de sociale en economische behoeften van de nationalistische gemeenschap in Portadown'. Dinsdag worden de gesprekken hervat.

De velden rond de kerk van Drumcree, waar zich tot vorige week zondag duizenden Oranjemannen hadden verzameld, waren dit weekeinde verlaten. De Noord-Ierse politie heeft het gebied afgezet om ongestoord te kunnen zoeken naar explosieven en wapens. Daarvan werden er de afgelopen dagen diverse gevonden.

In de nacht van zaterdag op zondag begon de politie met het ontmantelen van een deel van de wegblokkades in Drumcree. De extra troepenmacht van het Britse leger die in de aanloop naar de Drumcree-mars werd overgevlogen, is inmiddels voor het grootste deel teruggekeerd naar de kazernes in Engeland.

Een van de leiders van de Oranje Orde in Portadown, Harold Gracey, gaf zaterdag toe dat 'het gevecht van de orde om door de Garvaghy Road te mogen paraderen niet in Drumcree gewonnen zal worden'. Hij riep tijdens een bijeenkomst met tweeduizend Oranjemannen op tot een 'campagne van passief verzet'.

In Belfast is zondag een katholieke man doodgeschoten. Volgens de politie zou het gaan om een afrekening door katholieke paramilitairen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden