Oranje meer in balans dan bij het WK

In vergelijking met twee jaar geleden heeft het Nederlands elftal aan rijpheid gewonnen. Van Basten kon met een kleine verbouwing volstaan....

Paul Onkenhout

Niet eerder leidde de afvalrace voor de eindronde van een groot toernooi tot zo weinig commotie. De 23 voetballers tellende selectie voor Euro 2008 is zonder kritiek ontvangen. Dat is alvast een meevaller voor Marco van Basten.

De laatste speler die de selectie moest verlaten, Boulahrouz, deed dat zonder wanklank. De verdediger die uit voorzorg aan de voorlopige selectie was toegevoegd, bedankte de bondscoach voor het vertrouwen en wenste concurrent Melchiot veel succes.

Twee jaar geleden, in de aanloop naar het WK in Duitsland, liepen de gemoederen hoger op. De verdwijning van Opdam en vooral Huntelaar zorgden voor langdurige onrust. Na het WK werd het vuur opgestookt door Davids die zich in een open brief tegen Van Basten en diens personeelsbeleid keerde.

Meer over Euro 2008:
EK-site - Nieuws, achtergronden, cijfers en weblogs
Webmagazine - Interactieve special
EK-pool - Voorspel de uitslagen
]]>
De spanning had ook ditmaal hoog kunnen oplopen. Het grootste gedrang in de spelersgroep hield echter abrupt op toen Seedorf de eer aan zichzelf hield en zich terugtrok. Daarmee werd waarschijnlijk voorkomen dat Van Basten een speler uit het groepje Afellay, Babel en Kuijt had moeten laten verdwijnen. De absentie van Van Bommel is nauwelijks nog een thema.

Twee jaar geleden was Van Basten gedwongen te bouwen. Het grootste deel van de generatie die in de jaren negentig aan de top stond, verdween na het EK in Portugal van het toneel. Ditmaal kon Van Basten volstaan met een kleine verbouwing.

Van de 23 spelers maakten er maar liefst 16 ook deel uit van de selectie voor het wereldkampioenschap in Duitsland. De namen van Cocu, Van Bommel en wellicht Boulahrouz zullen de komende weken in discussies mogelijk worden genoemd. Dat geldt niet voor de andere vier spelers die op het WK actief waren maar de EK-selectie niet haalden, Jaliens, Kromkamp, Maduro en Landzaat.

Van Basten heeft het geraamte van de selectie voor het grootste deel intact gelaten. In 2006 waren alle posities in het veld dubbel bezet en telde de selectie naast de 3 keepers 8 verdedigers, 6 middenvelders en 6 aanvallers.

Met een verdediger minder en een aanvaller meer probeert Oranje volgende maand een poule met Italië, Frankrijk en Roemenië te overleven. De spelersgroep is meer in balans dan twee jaar geleden toen er bijvoorbeeld vijf kandidaten waren voor de positie van rechtsback.

De twee selecties vormen een goede illustratie voor het meerjarenbeleid van Van Basten. Al in 2004 zei hij dat het Nederlands elftal in 2008 in Zwitserland en Oostenrijk de meeste kans van slagen zou hebben; meer dan in 2006 in Duitsland. Oranje heeft ontegenzeglijk aan rijpheid en ervaring gewonnen. De groep ademt niet de sfeer van vernieuwing zoals in Duitsland het geval was.

Voor 14 van de 23 spelers was het WK het eerste grote toernooi. De huidige groep telt slechts 6 spelers die niet eerder deelnamen aan een eindronde: Afellay, Engelaar, Huntelaar, De Jong, De Zeeuw en Melchiot. Aan de spanning zal het Nederlands elftal deze keer vermoedelijk niet bezwijken.

Ook om een andere reden mogen aan Oranje hogere eisen worden gesteld dan twee jaar geleden. De tijd dat Van Basten het grootste deel van de selectie rekruteerde uit de eredivisie, is voorbij.

Veertien spelers in de EK-selectie kwamen het afgelopen seizoen uit in de Engelse, Duitse, Spaanse en Schotse competities. Ze zullen de komende weken in het elftal de meeste posities bekleden. In 2006 kwamen negen spelers uit voor een club in het buitenland.

Met elk vijf spelers waren AZ en Ajax in de WK-selectie het sterkst vertegenwoordigd. Na tal van transfers is het vertrouwen van Van Basten in de kracht van de nationale competitie logischerwijs gedaald.

De selectie mag dan in balans zijn, conclusies kunnen daar niet aan worden verbonden. Hooguit is er reden voor gematigd optimisme. De spelers met de grootste reputatie, ook internationaal gezien, zijn aanvallers en middenvelders.

De faam van de verdedigers steekt er schril bij af. De grootste vraag is daarom hoe het fundament van de ploeg zich de komende weken zal houden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden