Oranje in de aanval tegen roddelpers

De koninklijke familie heeft naar aanleiding van recente publicaties in de roddelpers besloten veel assertiever te worden en vaker de aanval te kiezen....

Van onze verslaggevers Jan Hoedeman Remco Meijer

Minister-president Balkenende juichte vrijdag de stappen van de koninklijke familie toe.

De wekelijkse knipselmap van publicaties over het koninklijk huis die de Rijksvoorlichtingsdienst samenstelt voor intern gebruik, stuit in toenemende mate op weerzin in de familie. 'Willem-Alexander en Máxima hebben zich heel onvrij gevoeld door de meest verschrikkelijke ziektes die hun door die bladen zijn toegedicht waardoor Máxima niet zwanger zou kunnen worden', zegt een ingewijde.

Na jaren waarin zelden actie werd ondernomen, is in de koninklijke familiekring geconstateerd dat de grenzen door de roddelpers verder worden opgerekt en dat het moment daar is om actie te ondernemen. Aan het overleg waar de beslissing viel, nam behalve Beatrix ook kroonprins Willem-Alexander deel.

Het jongste wapenfeit verscheen gisteren op de website van het koninklijk huis. Het is tamelijk ongebruikelijk dat de internet-agenda meldt: '4 juli 2003, Prins van Oranje en Prinses Máxima dagvaarden Privé'. Het gaat om de foto's die Privé heeft gemaakt van het interieur van de nieuwe villa die het prinselijke paar deze zomer wil betrekken.

Een uitvloeisel van de hardere lijn is ook het fotografie- en filmverbod op en rond het landgoed De Horsten waartoe de gemeente Wassenaar eerder deze week besloot. Op voorstel van Willem-Alexander en Máxima is fotograferen en filmen op die plaats strafbaar gesteld.

Prins Willem-Alexander verklaarde onlangs op een bijeenkomst van de Vereniging Verslaggevers Koninklijk Huis dat hij week in, week uit de knipselmap van de Rijksvoorlichtingsdienst doorneemt. Over de artikelen van de roddelbladen die hij als 'troep' beschreef, zei de prins: 'Ik scan het met een schuin oog, ik ga het niet allemaal lezen.' Hij liet blijken er een zeker plezier in te scheppen in Weekend te hebben gelezen dat prinses Máxima niet zwanger zou kunnen worden terwijl hij zeker wist dat ze het al was. 'Dan lach je extra hard.'

Vorige week werd bekend dat prins Bernhard de telefoon had gegrepen om bij het blad Forbes zijn ergernis te uiten en een jarenlang vermeend misverstand recht te zetten over het vermogen van de Oranjes.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden