Oranje charme-offensief op VN-top in New York

Een zware delegatie begeleidt het konings paar bij de VN-vergadering in New York. Nederland heeft dan ook een fikse wensenlijst. Ook Máxima krijgt het druk.

Koningin Juliana (met links prins Bernhard) bij haar toespraak voor leden van de Veiligheidsraad, april 1952 in New York. Rechts van haar Daniel van Balluseck, Nederlandse gedelegeerde bij de VN. Beeld ANP
Koningin Juliana (met links prins Bernhard) bij haar toespraak voor leden van de Veiligheidsraad, april 1952 in New York. Rechts van haar Daniel van Balluseck, Nederlandse gedelegeerde bij de VN.Beeld ANP

Het koninklijk paar gaat vaker op reis, maar de delegatie waarmee de Oranjes de komende dagen New York bezoeken, is opvallend zwaar. Liefst twee premiers, drie bewindspersonen en een burgemeester reizen mee om Nederland te vertegenwoordigen bij diverse vergaderingen van de Verenigde Naties (VN) die vanaf vandaag tot volgende week vrijdag plaatshebben.

Premier Rutte, premier Eman van Aruba, minister Koenders (Buitenlandse Zaken), minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking), staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur) en burgemeester Aboutaleb van Rotterdam gaan mee in het vliegtuig naar de Verenigde Staten.

Het doel van al dat vlagvertoon: een signaal afgeven aan de rest van de wereld dat Nederland veel waarde hecht aan de VN en daar een paar zaken voor elkaar wil krijgen. Zo wil de topdelegatie de VN-Veiligheidsraad eraan herinneren dat het moet toezien op naleving van resolutie 2166, die oproept tot vervolging van de schuldigen van de MH17-ramp.

Ook zet Nederland in op het binnenhalen van een tijdelijke zetel in de VN-Veiligheidsraad in 2017-2018. De verkiezingsdag hiervoor is pas volgend jaar juni, maar het lobbytraject is in volle gang. En daarin maakt een koning meer indruk dan een willekeurige minister, zo hoop het kabinet althans.

MH17

Hoogtepunt van de reis is maandag. Dan spreekt koning Willem-Alexander als allereerste Nederlandse staatshoofd aller tijden de Algemene Vergadering van de VN toe. Het zal spannend worden of hij ook wat gaat zeggen over het berechten van de daders van MH17. In de zaal zit namelijk ook de Russische president Poetin, die deze zomer nog een Nederlandse poging blokkeerde om een speciaal VN-tribunaal op te richten voor de vervolging van de MH17-schuldigen.

De inhoud van de toespraak van de koning wordt pas maandag om 18 uur Nederlandse tijd bekend. De koning is dan live te volgen op de website van de VN.

Spannend voor Nederland wordt ook de vergadering dinsdag die de Amerikaanse president Obama bijeen heeft geroepen met de regeringsleiders van landen die terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Irak en Syrië bestrijden. IS wint nog steeds terrein, wat tot miljoenen vluchtelingen leidt. De VS willen dat meer coalitielanden, inclusief Nederland, gaan meedoen aan het bombarderen van IS in Syrië.

Nederland, en dan vooral PvdA-minister Koenders, aarzelt al lange tijd hierover en wil eerst een plan zien voor de toekomst van het land. Mocht Koenders hierover dinsdag goede ideeën horen in New York, dan kan het besluit van Nederland om niet alleen in Irak, maar ook in Syrië te gaan bombarderen wel eens heel snel genomen worden. Betrokkenen verwachten uiterlijk begin oktober een beslissing.

1959: prinses Beatrix en minister Luns bekijken tijdens een informeel bezoek aan de VN de Slinger van Foucault, een geschenk van Juliana. Beeld ANP
1959: prinses Beatrix en minister Luns bekijken tijdens een informeel bezoek aan de VN de Slinger van Foucault, een geschenk van Juliana.Beeld ANP

Zware rol

Koningin Máxima heeft ook een zware rol tijdens de VN-top. Zij biedt dinsdag in New York haar jaarverslag aan als VN-pleitbezorger voor betere toegang tot financiële diensten in ontwikkelingslanden. Zo moeten arme mensen, die een lening willen afsluiten of een betaalrekening willen openen, hiervoor vaak een identiteitskaart hebben. 'Maar in veel landen weten mensen niet eens wanneer ze geboren zijn', aldus Máxima.

Het is de koningin wel gelukt met vijftig landen afspraken te maken over betere regelgeving voor financiële diensten voor de armen, zei een snipverkouden Máxima donderdag in een persgesprek met vijftien journalisten. Het werk is volgens haar echter nog niet gedaan. 'Tussen 2011 en 2014 zijn 700 miljoen mensen erop vooruit gegaan. Maar we hebben nog 2 miljard mensen te gaan.'

De koningin zei ook 'verheugd' te zijn dat microfinanciering deel gaat uitmaken van de nieuwe duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG's) waarover de VN vandaag en dit weekeinde al een subtop houdt. De SDG's zijn de afspraken die alle landen met elkaar maken om extreme armoede uiterlijk in 2030 uit te bannen. Premier Rutte houdt hierover zaterdag een grote toespraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden