Oranje bereikt halve finale met overtuigende 2-0 na kwalitatief magere wedstrijd

Het spel is niet geweldig en technisch gaat er het nodige fout, maar daar staat veel tegenover. Onder meer de wil om te winnen. Met succes. De vrouwen van Oranje voetballen donderdag in de halve finale.

Willem Vissers
Shanice van de Sanden en Vivianne Miedema vieren de overwinning Beeld photo_news
Shanice van de Sanden en Vivianne Miedema vieren de overwinningBeeld photo_news

Het mooist is de passie, de saamhorigheid, de blijdschap, het elkaar gunnen van succes, plus de topklasse van Lieke Martens. Het Nederlands elftal is een team met een zuiver sportgevoel. De halve finale van het EK voor vrouwen is de beloning voor jarenlange toewijding.

Doelpunt twee, zaterdag in Doetinchem in de kwartfinale tegen Zweden (2-0), verdient een plek in de canon van het Nederlandse topvoetbal. Zweden valt onmachtig aan, terwijl Nederland zich probeert te bevrijden bij de stand 1-0. Dan krijgt Martens de bal na een interceptie van middenvelder Jackie Groenen. Als Martens de bal drijft, let iedereen op, dan schuift de liefhebber naar de punt van de stoel.

Martens, de dribbelaar, de beste speler van het toernooi, trapt van eigen speelhelft, van de linkerflank naar rechts over een meter of 25, diagonaal, met genoeg diepte. Het is een typische bal voor perfect natuurgras, waardoor die precies genoeg snelheid krijgt na de stuit.

Rechtsbuiten Shanice van de Sanden is al vertrokken. Iets na de tweede stuit neemt ze de bal mee, een beetje met de buitenkant waardoor die effect krijgt. Ze speelt de bal te ver voor zich uit, althans, dat lijkt zo, maar ze is zo snel dat het juist gunstig uitpakt. Zonder bal is Van de Sanden sneller dan met bal. Bij de tweede aanraking legt ze breed op spits Vivianne Miedema, die eindelijk scoort, voor het eerst in acht duels op een eindtoernooi.

Kijk de beelden terug en het is perfect te zien dat Miedema eerst achter de bal blijft om geen buitenspel te lopen, om dan in de laatste meters te versnellen en verdediger Fischer van zich af te schudden. Met links schuift ze de bal in het doel. Het is een geweldige goal, als de perfecte versmelting tussen drie aanvallers. Van de Sanden had zelf kunnen schieten, maar Miedema stond er beter voor, dus gaf ze de bal af. En daarbij had Miedema dringend een doelpunt nodig.

Lieke Martens in actie tegen Jessica Samuelsson van Zweden Beeld photo_news
Lieke Martens in actie tegen Jessica Samuelsson van ZwedenBeeld photo_news

Kijk ook even naar doelpunt één: aanvoerder Sherida Spitse neemt normaliter de vrije trappen, maar die zijn niet best dit toernooi. Ze heeft er net een ver over geschoten. Dus nu mag Martens. De bal ligt op de rand van het zestienmetergebied. Martens scoort met een laag schoot, waarbij ze profiteert van het feit dat keeper Lindahl precies achter de muur staat.

Nederland wint verdiend, ondanks de Zweedse kansen in de slotfase. Het spel is verre van geweldig. Technisch gaat er te veel fout. Soms zijn dat elementaire zaken, waarvan je als geoefende Nederlandse voetbalkijker gewend bent dat ze goed gaan. Maar de geoefende kijker ziet ook dat het spel veel beter is dan tien jaar geleden, dan vijf jaar geleden, dan vorig jaar.

Oranje maakte zes doelpunten in vier duels. Dat is niet overdreven veel. Twee strafschoppen bovendien, een vrije trap, een gelukje van Martens, plus twee schitterend uitgespeelde treffers. Dat kan beter, maar het is genoeg, mede omdat de ploeg van trainer Sarina Wiegman slechts één treffer tegen heeft.

Shanice van de Sanden versus Jonna Andersson Beeld anp
Shanice van de Sanden versus Jonna AnderssonBeeld anp

Daarbij is Oranje uitgebalanceerd. Een behoorlijke keeper, een verdediging die soms kraakt, maar slechts één doelpunt incasseerde, een dwarrelbal tegen België, een complementair middenveld en een uitstekende voorhoede.

Voorspellingen komen uit. Voormalig bondscoach Vera Pauw, die alle teams kent, noemde Nederland voor het toernooi favoriet. Ze deed dat niet om de druk op te voeren, maar omdat de voorhoede van extra klasse is en omdat de andere toplanden met generatiewissels zitten.

Het mooist aan het EK van Nederland is de reis door de tijd, het proces. Acht jaar geleden bereikte Nederland eveneens de halve finales, onverwacht, bij het debuut in Finland. Kostelijk is het verhaal over de bestuurders destijds. Ze bestuurders waren ingevlogen voor het tweede groepsduel met Finland en Pauw besloot in de slotfase de achterstand van 2-1 te verdedigen. Ze had een rekensom gemaakt over hoe Nederland de kwartfinales kon bereiken en een nederlaag tegen het gastland was ingecalculeerd, maar niet met te grote cijfers.

Vivianne Miedema viert de 2-0 met Shanice van de Sanden die de assist gaf Beeld anp
Vivianne Miedema viert de 2-0 met Shanice van de Sanden die de assist gafBeeld anp

Scheldend verlieten de bobo's de tribune. De naam van aanvalsland Nederland was te grabbel gegooid. Maar Oranje kon toen niet anders dan tegenhouden en gokken op de snelheid voorin van Melis. En kijk nu? De ploeg is gegroeid tot een ensemble dat de aanval zoekt. Ja, met al zijn technische onvolkomenheden, met alle groeipijn.

En de populariteit groeit. De kaartjes voor de WK-kwalificatiewedstrijd van de mannen tegen Bulgarije worden voor tien euro aangeboden door de mediapartner van de KNVB, terwijl de vrouwen de naam van het voetbal hooghouden qua prestaties. In een kwalitatief wat mager toernooi, het zij gezegd.

Gewonnen van Noorwegen, Denemarken en Zweden, landen waar de emancipatie van de vrouw in de sport veel eerder gestalte kreeg dan in Nederland. Het succes van die inhaalrace was zaterdag na afloop te zien op de lachende gezichten van de vrouwen.

Lees verder

Als Shanice van de Sanden aanzet, zindert het stadion
Ze is, naar eigen zeggen, de ijdelste speler van Oranje, maar Shanice van de Sanden is vooral de snelste. Ze heeft schitterende passeerbewegingen in huis. (+)

EK vrouwenvoetbal: veel supporters, weinig spektakel
Matig voetbal, de opmars van Oranje, mooie sfeer. Het beeld van het EK voor vrouwen in Nederland is geschakeerd. (+)

Voetbal: het laatste bolwerk van de man, en dat gaat niet zomaar veranderen
'We krijgen pas echt aandacht als we naakt gaan voetballen', zegt international Van Dongen. Onderzoekers Prange en Oosterbaan vinden daarmee de problemen van het vrouwenvoetbal aardig samengevat. (+)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden