Orange babe

Beatrix heeft zó'n icoon van zichzelf gemaakt dat je haar uiterlijk nauwelijks meer fris kan beoordelen. Cécile Narinx (ELLE) en Arno Kantelberg (Esquire) doen desalniettemin een weloverwogen poging.

C:Gek toch. Bij de inhuldiging van koningin Beatrix had ik als 10-jarige vooral oog voor de prinsjes. De nieuwe koningin kon me de w van worst wezen. Als ik die balkonfoto's nu terugzie denk ik: wat een melkmuilen, die knullen, maar wat een verschijning, die Beatrix!


A Mag je over een koningin eigenlijk zeggen dat ze best een lekker wijf was?


C Nee.


A Ze droeg anders een verdomd sexy jurk op het balkon.


C Hij léék heel braaf met die witte pierrotkraag, die lange mouwen en dat bejaardenmotiefje, maar ondertussen was-ie enorm doorschijnend, rakker dat ze d'r was. Achteraf gezien is de oude garderobe van Beatrix geweldig. Rond haar 18de was het allemaal nog niet zo uitgekristalliseerd en had ze ook een behoorlijk bolle toet, maar toen ze in 1959 bij Eisenhower op visite ging...


A A, ja, wie herinnert zich het niet?


C ...droeg ze geweldige jurken en deux-pièces, met hoedjes en tasjes en de hele mikmak, filmsterwáárdig gewoon! Als bruid was ze ook prachtig, in een jurk van Lien Bergé. Reuze slank en statig en met een olijk puntig gemoed. Daar stak Juliana indertijd plomp naast af - in tegenstelling tot prins Bernhard natuurlijk.


A Die haalde zijn gemoedsrust dan ook bij anderen dan zijn eigen vrouw. Mag ik een vergelijking trekken met de Engelse koningin Victoria en haar oudste zoon Edward VII?


C Waarom?


A Omdat dit hele circus me daaraan doet denken. De intelligente, straffe vrouw met een groot plichtsbesef en bijna ascetisch leven die wordt opgevolgd door een goedgehumeurde, plompe bonhomme met een frivole opvatting over verantwoordelijkheid.


C Dit is niet de plek om spijkers op laag water te zoeken.


A In al die 33 jaar geen vuiltje aan de lucht bij Beatrix. En Willem-Alexander is nog niet gekroond of het land is in een culturele identiteitscrisis vanwege een Koningslied. Bij de troonswisseling van Victoria herinnerde Henry James zich hoe de natie zich warm hield 'under the fold of her big, hideous, Scotch-plaid shawl'. Hij voorzag voor Edward: 'wild waters are upon us now.'


C Maar was Edward VII niet een man met veel stijlgevoel?


A Ja, daar gaat de vergelijking met Willem-Alexander I een beetje mank. Die is door zijn grootvader helaas niet ingewijd in de kneepjes van de koninklijke garderobe.


C Trix' haar heeft een heel eigen coming-of-age doorgemaakt. Het was in de puberteit nog een beetje niksig, wat krullen in de nek en af en toe een rare gefixeerde kuif - wat wel duidt op het begin van een haarlakverslaving. Het kenmerkende granieten kapsel stamt uit het begin van de jaren zestig.


A Ik hang aan je lippen.


C Het is een creatie van de Fransman Alexandre de Paris, een populaire societykapper die in de sixties ook andere royals als prinses Gracia kapte. Ik heb een beetje spijt dat ik zo vaak om die Playmobilcoupe gelachen heb - ik bedoel: waar vind je dat nog, een Kapsel met een kapitale K?


A Bij Sven Kockelmann. En wat dacht je van Jonnie Boers' Thérèse, Michelins eigen Mariska Veres?


C Dat is de uitzondering die de regel bevestigt. Jarenlang dezelfde coiffure dragen is dé methode om op het oog nauwelijks ouder te worden. Bovendien maakt het de helft uit van je silhouet op een muntstuk. Dan is het toch fijn als in ieder geval je haar stevig en hoog zit.


A Hoe krijg je het voor mekaar om een monetaire draai te geven aan zoiets als een frisuur?


C En met een signature dingetje wordt je tenminste een herkenbare verschijning. Wat de snor is voor Chiel Montagne, de bril voor Lee Towers en de bretels zijn voor Jort Kelder, dat is het kapsel voor Beatrix. En haar blauwe oogschaduw en roze lipstick, die ze halverwege de jaren zestig is gaan dragen en nog steeds draagt. Vond ik vroeger ook belachelijk, maar het stond en staat haar fantastisch. Mooi detail: ze maakt zich het liefst zelf op, ze houdt er niet van als iemand aan haar eh... hun gezicht zit.


A Zijn die zwavelkleurige tanden WA's signature ding? Die overeenkomst was ik namelijk nog vergeten te melden: Edward VII rookte twintig sigaretten en twaalf sigaren per dag.


C Ik vrees en hoop dat Máxima zijn signature ding is. Het ultieme accessoire! Claus was trouwens ook een geweldig accessoire van Beatrix. Wat een held, met jukbeenderen waar je hout mee zou kunnen zagen. Wat Ronn Moss uit The Bold and The Beautiful heeft betekend voor de hoekige kaak, was Claus voor het mannelijk jukbeen. Toch jammer dat Willem-Alexanders genetisch gezien ongetwijfeld puike jukbeenderen een beetje aan het zicht worden onttrokken door zijn wangzakken.


A Hoe zou Beatrix eruit zien zonder dat geboetseerde haar?


C Ik heb haar ooit gezien op filmpjes van een bezoek aan Curaçao, waar ze een enorme golf water over zich heen kreeg en in één keer geen kapsel meer had maar een kledder haar. Op slag was ze ook geen koningin meer, maar gewoon een mevrouw in een bloemetjesjurk.


A Net als haar moeder. En mijn moeder.


C De laatste decennia droeg Beatrix eigenlijk altijd dezelfde jurken en pakjes, van de hand van de door Frank Govers ooit zo beschimpte Threes Vreugdenhil. Héél prominente schouders, op het Dynasty-eske af, wat Frans dan vals 'ouwe Burda' noemde. De laatste jaren tieren vooral Beatrix' mouwen welig. Let daar maar eens op, van die roeptoetervormige lappen die bij de schouders een flauwe pof hebben. En ze eindigen ruim boven de polsen. Volgens een royaltyverslaggever die ik ooit uithoorde, is dat omdat haar grote handen dan wat kleiner lijken. Van een andere verslaggever hoorde ik dat ze een peuk opsteekt zodra de camera uitgaat.


A Misschien zijn die mouwen zo kort omdat ze anders toch maar in de hens zouden vliegen tijdens het paffen. Zou ze het rookmoyenne van Edward VII halen?


C Hoe dan ook: wát een vrouw. Als je zelfs op tegeltjes en sigarenbandjes, in jigsaw en in kruissteek overeind blijft, dan ben je een icoon.


A Ja. Mag ik dan nu zeggen dat het een lekker wijf was?


C Vooruit, maar doe het uit eerbied dan wel in de pluralis majestatis.


A Het waren best lekkere wijven, die Beatrix.


NewYorkLondonParis


Sophie Bellet: 'Jullie koningin Beatrice gaat met pensioen, dat heb ik gehoord. Ik heb begrepen dat het een moedige daad van haar is, dat ze niet met verdriet of wrok afstand doet en dat haar zoon haar opvolgt.'


Eindelijk. Sophie Bellet, artiestenmanager, is een Française die alles van ons vorstenhuis weet. Of nou ja, bijna alles.


De naam van de koninklijke opvolger is haar even ontschoten. 'Maar ik zie hem voor me als een man van tussen de 45 en 50 jaar, met een moderne familie. Ik weet ook dat hij getrouwd is en dat het een echt liefdeshuwelijk is, dus niet vanwege allerlei familiebanden.'


'We mogen als Fransen best jaloers zijn op jullie vorstenhuis', zegt ze dromerig. 'Zoiets zorgt toch voor echte samenhang in het land. Dat kunnen we hier vast wel gebruiken.' AK


Cécile Narinx

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden