Orang-oetans Artis gaan verhuizen.

De orang-oetans in de Amsterdamse dierentuin Artis gaan binnenkort vertrekken. Vrouwtje Mota (42) gaat naar de dierentuin van Wenen. Haar dochters Surya (6) en Kedua (26) verhuizen naar Madrid.

ANP

Een woordvoerder van Artis bevestigde maandag een bericht hierover in De Telegraaf. De orang-oetans verhuizen in het kader van een fokprogramma voor bedreigde diersoorten. Zij moeten in de andere dierentuinen voor nageslacht gaan zorgen.

Om ervoor te zorgen dat de verhuizing goed verloopt, gaan de verzorgers van de dames mee. Zij vertellen hun collega's in Madrid en Wenen over de behoeften en gedragskenmerken van de orang-oetans.

Het is de bedoeling dat er over een paar jaar opnieuw orang-oetans in Artis komen. Dat moet gebeuren na de verbouwing die momenteel aan de gang is. Of de apen die er nu wonen dan terugkeren of dat er andere dieren komen, is nog onbekend.

Brilbeer Franka verhuist binnenkort overigens ook. Zij gaat naar de dierentuin van Chester (Engeland), waar ze gaat samenwonen met een brilbeerman. Ook dat gebeurt in het kader van een fokprogramma.

Een Orang-Oetan eet een ijsje in Artis in Amsterdam. (ANP) Beeld
Een Orang-Oetan eet een ijsje in Artis in Amsterdam. (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden