Orang-oetang gewild als baby

Kinderloze echtparen in een junglegebied op Borneo hebben orang-oetangbaby's uit een natuurpark gestolen om als kinderen in huis te nemen....

Volgens de krant verdwijnen elke maand drie tot vier apen uit de orang-oetangcrèche Sepilok in Sandakan, op het Maleisische deel van Borneo. Daar worden orang-oetangs die uit handen van stropers, handelaren of particulieren zijn gered, voorbereid op herintrede in het oerwoud. Op dit moment telt de crèche 105 orang-oetangs.

Enkele uit de crèche geroofde dieren werden teruggevonden in de huizen van parkarbeiders, die soms de vacht van de apen hadden afgeschoren om hen een menselijker aanzien te geven.

Van de orang-oetang - 'Man van het bos' in het Maleisisch - leefden ooit tienduizenden exemplaren in Zuidoost-Azië en Zuid-China, maar door vangst en vernietiging van hun leefomgeving is de populatie inmiddels gekrompen tot twintig- à 27 duizend exemplaren op Borneo en het nabijgelegen Indonesische eiland Sumatra.

Orang-oetangs zijn in Maleisië een beschermde diersoort en het bezit of het mishandelen ervan kan worden bestraft met een forse boete en een jaar gevangenisstraf. Desondanks worden er nog veel verhandeld als huisdier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden