Oracle struikelt over 'lucratief' contract

Oracle, op een na 's werelds grootste softwaremaker, is verwikkeld geraakt in een politiek schandaal. Het verkocht Californië meer software dan de staat ambtenaren heeft....

Van onze verslaggever Peter van Ammelrooy

Oracle, de Amerikaanse databasegigant, heeft het contract met Ravi Mehta 'al lang verbroken'. De aanbevelingen van Mehta waren 'slechts suggesties'. De voorstellen van Mehta zijn 'in de prullenbak verdwenen'. Het is klip en klaar: Oracle wil niets meer te maken hebben met Ravi Mehta, een lobbyist uit Sacramento.

Toch is het concern nog lang niet van Mehta verlost. De 'politieke huurling' werd deze week als getuige opgeroepen door een onderzoekscommissie van de Californische senaat. Die probeert na te gaan of Oracle de grens van het toelaatbare heeft overschreden in zijn pogingen een lucratief contract van de staat binnen te halen.

De overeenkomst werd een jaar geleden getekend. Oracle beloofde Californië daarin dat zijn software de overheid de komende tien jaar 100 miljoen dollar op zijn IT-uitgaven zou gaan besparen.

Aan de haalbaarheid van die belofte werd vóór de ondertekening al ernstig getwijfeld. De rekenkamer van Californië zei dat de staat juist 41 miljoen dollar méér kwijt zou zijn dan met de bestaande contracten. De reden: de Californische overheid kocht voor 95 miljoen dollar meer software dan zij ambtenaren heeft.

De rekenkamer richtte zijn pijlen vooral op gouverneur Gray Davis, die veel te snel met Oracle in zee zou zijn gegaan. Davis had het niet nodig gevonden om de IT-behoeften van de staat openbaar aan te besteden. Die handelwijze werd verdacht toen bleek dat Oracle de kas voor de herverkiezing van Davis had gespekt.

De gouverneur zegt van niets te hebben geweten, en heeft de 25 duizend dollar campagnebijdrage inmiddels teruggestort. De openbare aanklager van de staat heeft zijn voorbeeld gevolgd. Vier betrokken functionarissen zijn opgestapt of ontslagen.

Daarmee is het rumoer rond het contract nog lang niet verstomd. Zo wil een senaatscommissie helderheid van Ravi Mehta over een e-mail die de lobbyist begin januari aan Oracle stuurde. Daarin vroeg hij geld voor negen Californische politici die het bedrijf een warm hart zouden toedragen als ze volgend jaar worden verkozen.

'Ik heb op 22 januari een ontmoeting met (senaatsvoorzitter) Herb Wesson', schrijft Mehta in zijn memo. 'Ik zou hem tijdens dat etentje graag een cheque van tienduizend dollar willen geven.'

Oracle zegt dat Mehta de ethische code van het bedrijf heeft geschonden. Het heeft aangeboden om het contract te schrappen. Daarbij spelen niet alleen morele overwegingen een rol. Medewerkers hebben in de pers verklaard dat Oracle de staat Californië zoveel douceurtjes heeft geboden, dat de transactie het bedrijf misschien wel meer geld gaat kosten dan zij ooit zal opleveren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden