OR en bonden staken verzet dienstrooster

De NS-directie kan op 10 juni het omstreden dienstrooster gaan invoeren. De bonden hebben het verzet, na vier dagen van stakingen, opgegeven....

FNV Bondgenoten besloot vorige week donderdag al van strategie te veranderen. 'We hebben toen een hele dag met kaderleden over de NS-problematiek gesproken. We kwamen overeen dat het beter was ons op de toekomst te richten. Wij zijn het nog steeds niet eens met het nieuwe dienstrooster, onze bezwaren blijven bestaan. Maar de NS-directie wil het koste wat kost doorzetten. Dat kunnen we niet tegenhouden', zegt bestuurder A. van den Berg van FNV Bondgenoten.

De overeenkomst kwam onverwacht tot stand. De partijen troffen elkaar zondag, na een door minister Netelenbos van Verkeer voorgestelde adempauze van een week. Het nieuwe meer gestroomlijnde dienstrooster (het 'rondje om de kerk') begint gewoon op 10 juni. De ondernemingsraad mag nog wel komend najaar met een alternatief plan komen, maar dit rooster moet aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo dienen kosten en middelen grosso modo gelijk te blijven; de vertragingen moeten worden tegengegaan en de groei van het aantal treinreizigers moet worden gefaciliteerd.

De NS-directie houdt echter het recht het dienstrooster af te wijzen. In dat geval moet een arbitragecommissie de knoop doorhakken. Deze commissie zal bestaan uit twee leden namens de werknemers en twee namens de directie. Minister Netelenbos wijst de voorzitter aan. Verder is afgesproken dat er veel aandacht komt voor vrijetijds-aanspraken, aanpak van ziekteverzuim, personeelsbeleid, sociale veiligheid en sociale consequenties van reorganisaties.

Minister Netelenbos noemde de overeenkomst van zondag 'een goede zaak voor alle partijen en de reizigers'. Ook PvdA, D66 en CDA zijn positief. Alleen de VVD is sceptisch. VVD-kamerlid Hofstra stelt dat de afgelopen weken 'al zo'n beetje vijf keer een akkoord is gesloten, dus daar word ik niet meer opgewonden van'.

Directie en bonden zeggen blij te zijn dat de strijdbijl is begraven, maar erkennen dat de problemen niet de wereld uit zijn. Van den Berg vindt het principeakkoord geen overwinning voor zijn vakbond, maar vraagt zich af of het daarmee een succes voor de directie is. 'Het is een Pyrrusoverwinning. Het is de vraag of de invoering slaagt. Er is nog steeds geen draagvlak voor het rondje om de kerk en voorzover we het nu kunnen bekijken, heeft NS 450 man tekort om alle treinen te laten rijden', aldus Van den Berg.

FNV Bondgenoten zal net als de VVMC en de andere bonden het akkoord binnen veertien dagen voorleggen aan zijn leden. De leden, onder wie veel aanhangers van de personeelscollectieven, deinsden er de afgelopen maanden niet voor terug eerdere akkoorden naar de prullenbak te verwijzen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden