OR Abbott broedt op sciencepark

De ondernemingsraad van Abbott vecht tegen banenverlies, nu de farmaceut de vestiging in Weesp wil sluiten. Een sciencepark zou uitkomst kunnen bieden....

Van onze verslaggever Xander van Uffelen

Amsterdam Het personeel van farmaciebedrijf Abbott in Weesp studeert op plannen om een sciencepark te openen. De provincie Noord-Holland heeft 1,3 miljoen euro beschikbaar om het plan te steunen.

Het initiatief zou werk moeten bieden aan vele tientallen werknemers om zo het aangekondigde verlies van 510 banen bij Abbott enigszins te verzachten. De ondernemingsraad (OR) van Abbott wil een al uitgewerkt plan voor een sciencepark nieuw leven inblazen. Het voorstel lijkt op een gelijksoortig initiatief dat bij Organon in Oss wordt onderzocht.

Het farmaceutische bedrijf uit Weesp heeft vorig jaar zelf het idee gelanceerd om allerlei jonge bedrijven te vestigen op het bedrijventerrein. De provincie Noord-Holland en het ministerie van Economische Zaken (EZ) waren bereid om subsidie te geven. Ook diverse bedrijven en universiteiten toonden interesse. In totaal was er voor meer dan 10 miljoen euro aan toezeggingen gedaan. De nieuwe eigenaar van het farmaceutische bedrijf – Abbott nam begin dit jaar Solvay over – haalde echter een streep door de plannen.

‘De oprichting van een lifesciencepark in Weesp is een van de alternatieven die we nader willen onderzoeken’, zegt woordvoerder Jan-Paul van de Velde van de OR van Abbott. ‘Elke baan die we kunnen redden, is er één.’

Volgens Van de Velde is het bedrijventerrein in Weesp zeer geschikt voor startende bedrijven. ‘De hele infrastructuur ligt er al. Er zijn gebouwen waar farmaceutisch onderzoek kan worden gedaan, we hebben octrooikenners in huis en alle benodigde vergunningen zijn geregeld. Deze faciliteiten zijn erg belangrijk voor jonge ondernemingen.’

Abbott benadrukt in een reactie dat het voorstel voor een sciencepark door de vorige eigenaar was ontwikkeld. De nieuwe eigenaar heeft dit plan beoordeeld en terzijde geschoven, zegt een woordvoerster. Het farmacieconcern wil over het nieuwe plan van de OR geen uitspraken doen en wacht eerst het overleg af.

Gedeputeerde Jaap Bond van de provincie Noord-Holland heeft onlangs nog contact gehad met de nieuwe directie van Abbott om het sciencepark alsnog van de grond te tillen, zegt een woordvoerster van de provincie. De provincie staat open voor nieuwe initiatieven en heeft het destijds al toegezegde bedrag van 1,3 miljoen nog beschikbaar.

Het ministerie van EZ bevestigt vorig jaar in gesprek te zijn geweest over een sciencepark in Weesp en wacht eventuele nieuwe initiatieven af.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden