Opzij: Hennis-Plasschaert invloedrijkste vrouw van 2015

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) is volgens maandblad Opzij op dit moment de invloedrijkste vrouw van Nederland. De jury koos de VVD-politica uit een door hen samengestelde lijst van honderd invloedrijke vrouwen.

Beeld anp

Volgens Opzij wist Hennis-Plasschaert als eerste vrouwelijke minister van Defensie de jarenlange bezuinigingen op een cruciaal moment een halt toe te roepen.

'In een tijdsgewricht waarin we ons dagelijks bewust zijn van hoe broos de vrede, vrijheid en veiligheid van Nederland en Europa zijn, geeft zij leiding aan een krijgsmacht die zich daar volledig voor inzet', aldus de jury.

Het juryrapport vermeldt verder dat minister Hennis 'uitstekend is ingevoerd in ingewikkelde dossiers en internationale verhoudingen, waardoor ze binnen de gehele krijgsmacht - van hoog tot laag - gezag afdwingt'. Volgens de jury kreeg de minister 'veel over zich heen, maar hield voet bij stuk en wist meer transparantie te brengen in de tamelijk gesloten cultuur bij Defensie. Haar humor en toegankelijkheid zijn haar geheime wapens.'

Met de top 100 wil Opzij naar eigen zeggen het onderwerp topvrouwen 'blijvend op de agenda' zetten. De top honderd bestaat uit tien top-10 lijsten in verschillende categorieën. Er werd gekeken naar 'absolute' invloed' (de macht die een functie met zich meedraagt), hoe ze die gebruiken en hoe zichtbaar de vrouwen zijn. Binnen alle tien categorieën werd een nummer 1 gekozen, en uit alle nummers 1 volgde één absolute winnaar.

Interview

Opzij-hoofdredacteur Irene de Bel over de invloedrijkste vrouw van Nederland. 'Hennis-Plasschaert geeft flamboyante leiding.' Lees hier het interview.

Invloedrijkste vrouwen

De nummers 1 in de tien categorieën van de Opzij-lijst met invloedrijkste vrouwen zijn: Jeanine Hennis-Plasschaert (politiek), Pauline Meurs (gezondheidszorg), Else Bos (bedrijfsleven), Sigrid van Aken (Goede Doelen), Manon Leijten (Openbaar Bestuur), Ingrid Faber (Ondernemers), Louise Fresco (Onderwijs & Wetenschap), Birgit Donker (Cultuur & Media), Margot Scheltema (Toezichthouders), Sigrid Kaag (Justitie & Openbare Orde).

Tien categorieën

Naast Jeanine Hennis-Plasschaert (Politiek) zijn bijvoorbeeld Louise Fresco (Onderwijs & Wetenschap) en Birgit Donker (Cultuur & Media) verkozen tot invloedrijkste vrouw binnen hun categorie. De jury bestond dit jaar onder anderen uit juryvoorzitter oud-minister Sybilla Dekker en Irene de Bel, hoofdredacteur van Opzij.

In voorgaande jaren koos de jury van Opzij Erna Verhagen, de hoogste baas van PostNL, en minister Edith Schippers als machtigste vrouw van Nederland.

Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden